Muziek / Achtergrond
special: In My Soul - Robert Cray

Vaste kwaliteit

Robert Cray viert dit jaar zijn veertigjarig artiesten-jubileum. In Nederland brak hij door in 1985 met het album False Accusations, en de hit ‘Right Next Door’. Sindsdien is de muziek van Cray een constante factor.

Het album In My Soul zal de fan van Robert Cray absoluut niet verbazen. Het is een album in de beste Cray-traditie. Zijn gitaarspel en zijn zang zijn uit duizenden herkenbaar. Daarnaast is elk album van deze bluesveteraan van bijna onberispelijk hoge kwaliteit. Daar doet dit zoveelste studio-album dan ook geen afbreuk aan. Cray, die inmiddels vijftien keer genomineerd is voor een Grammy en er vijf mocht ontvangen, heeft zijn status als legendarisch artiest al ruim verdiend.

Wie kennis wil maken met The Robert Cray Band, zoals nu weer volledig op het album staat, kan eigenlijk op ieder moment instappen in zijn discografie. Dus waarom niet met In My Soul, dat van de opener ‘You Move Me’ tot de afsluitende bonustrack ‘Pillow’ een prima mix vormt tussen blues en soul? Dat laatste nummer is alleen voorbehouden aan de luxe editie van het album. Slechts een keer valt er wat af te dingen op de kwaliteit en dat is bij de opvuller ‘Hip Tight Onions’. De liefhebbers weten genoeg om dit jubileum te vieren met het beluisteren van dit album en hem weer live te gaan bekijken.