Muziek / Achtergrond
special: Grasnapolsky Festival

Namen voor het nieuwe Grasnapolsky Festival

.

Festivals blijven tegen elkaar opboksen. Hoewel er in Nederland al tientallen muziekfestivals zijn, blijven er jaarlijks nieuwe festivals bij komen. Zo hadden we dit jaar de eerste editie van Where The Wild Things Are in Center Parcs Eemhof, en het veelbelovende en uitverkochte Best Kept Secret Festival in vakantiepark de Beekse Bergen. Voor het komende jaar staan onder andere twee nieuwe aanwinsten op het programma: Down The Rabbit Hole, wederom in een vakantiepark in Nijmegen, en het Grasnapolsky Festival op de Veluwe, dat terug is van weggeweest. Hoe kan een festival als Grasnapolsky slagen in dit toch al drukke festivalprogramma?

Het Grasnapolsky Festival is een intiem winterfestival dat op 15 en 16 februari 2014 plaats zal vinden. In 2010 is er in Bunnik in het StayOkay-hostel reeds een kleinere editie van Grasnapolsky geweest. De 2014-versie zal echter op een wat grotere schaal worden aangepakt, want deze keer zal het op een wel heel bijzondere locatie worden georganiseerd, namelijk: het monumentale gebouw van Radio Kootwijk op de Veluwe. Vooral de locatie wekt nieuwsgierigheid op, daar je normaal gesproken alleen op afspraak of tijdens excursies het gebouw mag betreden. Hoewel er nog maar enkele namen bevestigd zijn voor het festival, waaronder Moss, Kim Janssen, Afterpartees, Nuno dos Santos, Weval en Most Unpleasant Men, gonst het Grasnapolsky Festival langzaam maar zeker over het wereldwijde web, met name op de sociale media. Op Twitter en Facebook brachten ze eerder al de namen naar buiten in morse code een knipoog naar de bijzondere locatie en een originele manier om mensen even flink te laten puzzelen.
 Radio_Kootwijk.jpg
Juist de sociale media is voor opkomende festivals een van de beste manieren ooit om goed te kunnen promoten. Met behulp van onder andere Facebook en Twitter wordt het nieuws over nieuwe festivals op een gemakkelijke en vooral snelle manier verspreid. Mede hierdoor was het toen nog opkomende Best Kept Secret Festival binnen aanzienlijke tijd uitverkocht… en dat terwijl het de allereerste editie was! Ook dit jaar is het rond de voorverkoop van Best Kept Secret op 7 december weer ‘lekker’ druk op media als Twitter en Facebook. Mensen willen zo snel mogelijk een kaartje regelen voor dat festival waar iedereen het vorige zomer over had, ook al zijn er nog amper namen bekend. Down The Rabbit Hole doet het anders. Dit kleine zusje van Lowlands start de voorverkoop zonder line-up; pas op 9 december komen de eerste (en wat voor!) namen op de poster te staan. Ook na dit bericht is het haast onmogelijk om over de timeline van Twitter te scrollen zonder iets te lezen over het nieuwe festival.

Fear Of Missing Out

De nieuwe festivals werken als een soort verslaving. Steeds meer mensen hebben last van ‘Fear Of Missing Out’, afgekort ook wel FOMO genoemd. Het is de angst die je kunt hebben om leuke dingen te missen. Juist met de komst van sociale media kun je er niet omheen wat je (online) vrienden allemaal doen. Als zij naar die vette nieuwe festivals gaan, vind jij het vast ook leuk, dus koop je een ticket. Veel festivals zijn de laatste paar jaar binnen de kortste keren uitverkocht. Kijk maar eens naar Lowlands: waar je in 2008 nog een maand voor het evenement een kaartje kon scoren, mag je nu al blij zijn als je er een te pakken krijgt op de dag van de voorverkoop.

Welnu, Grasnapolsky. Wat dit nieuwe festival anders maakt dan bijvoorbeeld Down The Rabbit Hole of Best Kept Secret, is dat het in hartje winter wordt georganiseerd. Een erg slimme zet, aangezien het merendeel van de festivals in de lente of zomer plaatsvindt. In de winter zijn er amper tot geen meerdaagse festivals, dus dat is voor de organisatoren van Grasnapolsky een enorme impuls. Daarnaast kan de bijzondere locatie een interessante publiekstrekker zijn. Radio Kootwijk heeft altijd iets mysterieus gehad; om daar twee dagen naar binnen te kunnen in combinatie met fijne muziek zal een mooie ervaring zijn. Ook heeft de organisatie van dit festival het via de sociale media op slimme wijze aangepakt. Ze hebben een indrukwekkende site weten op te bouwen en heel veel gepromoot via Facebook en Twitter. Al deze elementen, in combinatie met de drang van jongeren om overal bij te moeten of te willen zijn, zullen we hoogstwaarschijnlijk terugzien in de kaartverkoop van het festival. Wij zijn in ieder geval erg benieuwd naar dit nieuwe winterfestival!

Grasnapolsky zal 15 en 16 februari plaatsvinden in het monumentale pand van Radio Kootwijk op de Veluwe. Line-up tot nu toe: Moss, Kim Janssen, Town of Saints, Weval, Klarälven, Douglas Firs (BE), Nuno Dos Santos, Most Unpleasant Men, The Future’s Dust en Afterpartees.
Kaartverkoop via de officiële website.

Reageer op dit artikel