Muziek / Achtergrond
special: Ex Dead Can Dance-zangeres in Rotterdamse Schouwburg

Eenmalig concert Lisa Gerrard 30 oktober

.

Hits heeft ze nooit gehad, toch is Lisa Gerrard al meer dan vijfentwintig jaar een unicum in de muziekwereld. Met Brendan Perry vormde de Australische de legendarische darkwave-band Dead Can Dance. Daarna ging ze solo verder en bereikte toen pas de ware sterrenstatus, met name door haar bijdrage aan de soundtrack van de film Gladiator, waarvoor ze een Golden Globe won en een Oscar-nominatie kreeg. Haar liveperformances zijn nog intenser dan die op plaat. En nu is ze dan eindelijk in Europa voor een tournee. In Nederland staat ze slechts eenmaal: in de Rotterdamse Schouwburg op 30 oktober.

De met invloeden van folk, klassiek en gothic doordrenkte platen van Dead Can Dance (1981-1996) klonken soms donker, soms opzwepend maar altijd grepen ze de luisteraar bij de keel. Dit vooral dankzij Lisa Gerrard, die wat betreft haar zangprestaties met minder dan het beste nooit genoegen heeft genomen. Gerrard gebruikt haar doordringende, klassiek geschoolde stem als een muziekinstrument en beheerst die kunst tot in de perfectie.

~

Daarnaast zijn de invloeden van Gerrards achtergrond – Ierse ouders, opgegroeid in zowel de Turkse en Griekse als Italiaanse en Arabische cultuur – duidelijk terug te horen in de muziek die ze maakt. Inmiddels heeft ze een aantal solo-albums op haar naam staan en heeft ze aan meerdere soundtracks meegewerkt. Naast Gladiator (met Hans Zimmer) waren dat onder meer Mission Impossible II (eveneens met Zimmer) The Insider, Ali en Salem’s Lot (samenwerking met Patrick Cassidy). Met Ennio Morricone werkte Gerrard in 2005 aan de muziek voor Fateless. Haar laatste album, Silver Tree, werd genomineerd voor de Australian Music Prize 2006. Dit jaar verscheen nog een The Best Of… album.

Perfectionistisch

~

Lisa Gerrard heeft nog het meest van het perfectionistische van Barbra Streisand – in april zong ze tijdens een optreden een nummer zelfs twee keer, omdat de eerste versie niet klonk zoals zij het wilde. Als je de dit jaar verschenen documentaire Sanctuary over en met haar bekijkt, krijg je het bijkans benauwd van de beheerste en zalvende manier van praten van Gerrard – ook kenmerken waar Barbra Streisand om bekend staat. Deze film is dan ook niet het visitekaartje dat nodig is om je over de streep te trekken op de 30ste naar Rotterdam af te reizen. Tijdens haar concerten schijnt ze vrijwel niet te praten en dat is maar goed ook. Haar zangstem is waar het om draait en de bezwerende lading die daar volgens velen vanuit gaat, is meer dan voldoende voor een ervaring op wereldniveau.

Het concert Lisa Gerrard op 30 oktober is georganiseerd door Live At Nighttown en vindt plaats in de Rotterdamse Schouwburg. Het is haar enige concert in Nederland. In november staat ze in onder meer Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Letland en Rusland.