Muziek / Achtergrond
special: EuroSonic/Noorderslag voorbeschouwing

De voorpret

~

Dit jaar staat EuroSonic/Noorderslag in het teken van de vijfentwintigste editie en staat Nederland als muziekland centraal. Een week voor het festival van start gaat in Groningen, kan de voorpret beginnen.

Het festival is inmiddels zo populair dat de kaarten dit jaar in vijftien minuten allemaal verkocht waren. Voor iemand die kennis wil maken met de happening in Groningen is het lastig geworden om er tussen te komen. De stad Groningen staat drie dagen in het teken van nieuwe muziek uit heel Europa en soms ook daarbuiten. Dit jaar voor het eerst ook al op woensdagavond. De stad is gevuld met kleine en middelgrote podia die twee avonden de bühnes zijn waarop nieuw talent zich presenteert aan het publiek, maar ook aan professionals uit de muziekindustrie. Ieder jaar staat er een land of thema centraal. Voor de vijfentwintigste editie is dat Nederland geworden. Vanwege dit jubileum, maar vooral omdat Nederland veel talent heeft, zie je veel bands en artiesten uit eigen land tijdens EuroSonic. Noorderslag is traditioneel al het feestje van het aanstormende talent uit Nederland.

EuroSonic

Schradinova

Schradinova

EuroSonics line-up van 2011 bevat veel nieuw talent, zoals het op doorbreken staande Krach en het veelbelovende Woost. Maar ook de 3FM-lieveling Go Back To The Zoo en artiesten die zich aan de Europese bezoekers willen presenteren zoals Tim Knol, Alain Clark, De Staat en Schradinova. Die laatste is de nieuwe formatie van Janne Schra, die vorig jaar Room Eleven ophief omdat ze toe was aan een nieuwe uitdaging en nu haar nieuwe creatie laat horen. Eigenlijk heeft niet iedere act die geprogrammeerd staat het echt nodig om op een dergelijk showcasefestival te staan om te kunnen doorbreken binnen en buiten de landsgrenzen.

Gelukkig zijn er ook artiesten uit onder meer Italië als Malika Ayane, die daar al redelijk groot is. Maar ook landen als Denemarken, Israël, Polen, Zweden en natuurlijk Groot-Brittannië zijn van de partij. Het Engelse Crookes is bijvoorbeeld een van de veelbelovende bands die via dit festival voet aan wal probeert te zetten. Voor de avontuurlijke muziekliefhebber is er in drie dagen enorm veel te genieten en vooral te ontdekken. In dit jubileumjaar is er zelfs een extra dag toegevoegd, de voorzichtige try-out van de woensdag, waarover later meer.

Noorderslag

Op zaterdag wordt traditioneel na EuroSonic in de Groningse Oosterpoort afgesloten met het festival Noorderslag, waar alleen Nederlandse acts zich laten horen. Deze hebben over het algemeen de aandacht reeds getrokken en staan op het randje van doorbreken. Of het zijn artiesten en groepen die wat nieuws te melden hebben omdat hun carrière een verandering doormaakt. In die laatste categorie zien we bijvoorbeeld Lucky Fonz III terugkeren na een jaar afwezigheid.

DeWolff

DeWolff

Ook staan daar al min of meer gevestigde namen als Tim Knol, Opposites, Moss, DeWolff en Perquisite. Iedere rechtgeaarde nederpopliefhebber zal deze acts inmiddels wel kennen. Gelukkig zullen we ook genoeg nieuw talent ontdekken als I Am Oak of Goslink, die pas geleden ons nog verraste met zijn eerste album, volgespeeld met zelfgefabriceerde instrumenten van allerlei afval, zoals koektrommeltjes en dergelijke.

Nieuw! EuroSonic-woensdag

Dit jaar is er voor het eerst de EuroSonic-woensdag. Daar zijn zelfs los kaarten voor beschikbaar, dus voor iedereen die net te laat was toch een kans om wat mee te maken van wat er daarna nog komt, want er zijn acts die zowel op de woensdag als later tijdens het festival optreden. Een greep uit wat te verwachten is: Agnes Obel, Go Back To The Zoo en Krach. Maar in totaal zullen er zo’n zeventien acts zijn die de woensdag luister bij zullen zetten. Voor iedereen die een snufje van EuroSonic wil opsnuiven, maar achter het net viste voor de kaartjes: pak die kans en verplaats je naar de hoofdstad van het noorden. De stad waar het de komende week zal gebeuren op het gebied van muziek waar we allemaal in 2011 meer van zullen horen.