Muziek / Achtergrond
special: Een gesprek met Joop en Jessica

‘Joop heeft hele mooie oren’

.

Hoe hebben jullie elkaar eigenlijk ontmoet? 

~

Jessica: “We kwamen elkaar tegen bij het klassieke koor waar we allebei zingen. Voor mij was het allemaal nieuw: het zingen, de meerstemmige muziek, de tweestemmige duetten. De liedjes van Joop kende ik niet en ik ben er nog steeds verbaasd over dat juist hij mij eruit pikte om eens samen te gaan zingen. Dat is nu 12 jaar geleden.”

Joop: “Toen ik een keer moest optreden in Utrecht vroeg ik Jessica om een paar nummers mee te zingen. Het publiek was erg enthousiast en de geluidsman zei: “Jullie stemmen passen mooi bij elkaar, daar moet je mee doorgaan.” En dus zijn we samen verder gegaan.”

Waarom passen jullie zo goed bij elkaar?

Jessica: “We voelen elkaar feilloos aan en hebben allebei een soort ‘sport-mentaliteit’ van training en discipline. Bovendien hebben we dezelfde humor en relativeringsvermogen. Ik vind Joop erg grappig.”

Joop: “Sport en humor bindt ons, inderdaad. En Jessica is erg grappig, vind ik.”

Joop is natuurlijk al jarenlang muzikant, maar wat deed Jessica voor jullie samenwerking? 

Jessica: “Ik was net gestopt als gymjuf toen Joop op mijn pad kwam. Voor mij begon toen een totaal ander, avontuurlijk leven. Dat vond en vind ik nog steeds geweldig, vooral omdat ik niet in de theater- en muziekwereld ben opgegroeid. Mijn vader was sportjournalist en dat wilde ik ook worden. Maar hij zei dat die wereld te hard was voor mij, dus toen ben ik voor de klas beland. Nu combineer ik onderwijs en muziek: samen met een vriendin heb ik ook nog een kinderkoor.”

Wat heeft Joop wat Jessica niet heeft en andersom?
Jessica: “Joop heeft hele mooie oren. Hij is een bèta. En een bas.”

Joop: “Jessica is altijd geduldig en nooit eigenwijs. Zij is een alfa. En een sopraan.”

Hoe schrijven jullie de liedjes?
Jessica: “Joop zorgt voor de teksten en de muziek. Samen zoeken we vervolgens naar de meerstemmigheid en het tempo.”  

Joop: “Jessica gooit er af en toe precies een goed woord in. De uiteindelijke uitvoering is het resultaat van overleg en uitproberen.”

Wat vinden jullie zelf het best geslaagde lied en waarom?

~

Jessica: “Een toplied vind ik zelf: ‘De Winkel’. Daar zit zo’n mooie opbouw in en het heeft humor en romantiek. ‘Boekelo’ is ook een favoriet van mij. Net als ‘De Schemering’ raakt dat aan een diep gevoel van heimwee en eenzaamheid. Iets dat ik herken in Joop.”

Joop: “Op YouTube staat ‘Jan de Manager’ ruim bovenaan, maar wat zegt dat? Is de meest gelezen krant of het best bekeken programma ook het beste? Dat denkt toch niemand!”

Jullie zijn gestopt met optredens, behalve op gesloten feestjes. Waarom hebben jullie hiervoor gekozen?
Jessica: “Het werd fysiek te zwaar voor Joop om nog avondvullende voorstellingen te draaien. We doen nu kleinere optredens op verzoek, op plekken waar we meer dan welkom zijn. Het zijn dan ook echt feestjes!”

Joop: “Korte openbare optredens van twintig tot zestig minuten doen we ook nog steeds hoor.”

Hoe gaan jullie te werk op zo’n feestje?
Jessica: “We proberen altijd rekening te houden met de sfeer in de groep en maken een voorstelling waarbij het feestvarken centraal staat, met zijn of haar voorkeuren voor bepaalde liedjes. Zo blijft het voor ons ook afwisselend en plezierig om te doen. De reacties zijn meestal erg enthousiast!”

Joop: “Ik maak een passend lied op de jarige of jubilaris(sen) en dat lukt bijna altijd. En we eindigen met een feestelijke meezinger, op maat gemaakt. Dat maakt het speciaal.”