Muziek / Achtergrond
special:

Eclectic030 helpt onbekende Utrechtse dj’s en producers

Door het grote aanbod van dj’s en producers in Nederland is het voor beginnend dj’s — ook in Utrecht — lastig om bekend te worden. Het online platform Eclectic 030 biedt Utrechtse artiesten een steuntje in de rug.

De initiatiefnemers van Eclectic 030 zijn Sven Colenbrander en Michael Pattipeiluhu. Het tweetal, afkomstig uit de dj- en dancescene, wil onbekende Utrechtse dj’s en producers een kans geven. Aangezien Nederlandse dj’s wereldwijd een naam hebben, is het aanbod (door navolging) de laatste jaren enorm toegenomen. Dat maakt het moeilijk om door te breken. Colenbrander: “In Nederland ligt de focus op gevestigde namen. Er is te weinig aandacht voor muziek die wel vet is, maar niet veel wordt beluisterd. Daar gaan wij verandering in brengen.”

Beat


Producers en dj’s kunnen hun producties en live-sets posten op de Facebookpagina van Eclectic. Het hoeft geen dance te zijn, zo benadrukt Colenbrander: “We houden het zo breed mogelijk: van hiphop tot house, van underground tot lounge. Wel moet een nummer elektronisch zijn en rechtenvrij.” Het duo richt zich op ‘jong en hip Utrecht’, en dus is het van belang dat een track ook een kans van slagen heeft in de discotheek: “Een beat is wel een vereiste, ja.” Elke maand kiest het tweetal vijftien tracks en een live-set uit het aanbod op de Facebookpagina. Die krijgen een plekje op het online platform voor producers (Soundcloud), waarop ze te downloaden zijn.

Boost


Colenbrander en Pattipeiluhu zijn optimistisch gestemd, en zitten vol plannen. Pattipeiluhu: “We zijn pas kort online, maar hebben nu al honderden likes. In de zomer moeten dat er tweeduizend zijn. Het gaat als een lopend vuurtje!” Vanaf eind juni krijgt wekelijks een dj of producer op radiozender FunX de kans zijn of haar verhaal te doen. Colenbrander: “Zoiets is natuurlijk ook een boost om aan ons project mee te doen.” Daarnaast gaat het duo clubreviews schrijven over het uitgaansleven in Utrecht. Colenbrander: “Schone wc’s en een fair deurbeleid zijn belangrijke items tegenwoordig. We gaan het kritisch benaderen, maar we kraken niks af. En het zou natuurlijk mooi zijn als tegelijkertijd een van ‘onze’ dj’s aan het draaien is.”

Voor meer info, kijk hier.