Muziek / Achtergrond
special: Dinosaur Jr. weer bijeen

Oorverdovende reünie

Dinosaur Jr speelde in Groningen het eerste in een reeks Europese optredens. De gelegenheid van de tournee is niet een nieuw album, maar een reünie. En wat voor een: voor het eerst sinds 15 jaar speelt de legendarische band weer in de originele bezetting. Frontman J Mascis, het genie achter de band, speelt om de paar jaar in Nederland, maar de hereniging met zijn oudste bandmakkers Murph en Lou Barlow doet hun roerige optredens van de jaren 80 herleven.

~

Het concept van een tijdelijke reünie en de beperking tot oud materiaal (er worden geen nieuwe songs geschreven) blijft voor een cultband als Dinosaur Jr een vreemd gegeven. Commercieel geslaagd is deze zet in ieder geval wel: het concert was in mum van tijd uitverkocht en de tournee draagt ongetwijfeld bij tot de verkoop van de onlangs verschenen opgepoetste

~

versies van de eerste drie albums. Maar zelfs de grootste scepticus moet in zijn handen wrijven bij het herleven van oude tijden: de muziek die het drietal tussen 1985 en 1988 uitbracht is zo schitterend dat een willekeurige greep uit het songmateriaal onvermijdelijk een ijzersterke set oplevert. De meeste klassiekers passeren in een lang concert de revue: bijna elk nummer van You’re Living All Over Me, publieksfavoriet Freak Scene, maar verbazingwekkend genoeg ook een groot aantal songs van de debuut-cd Dinosaur. Voor een paar daarvan mag Barlow de vocalen voor rekening nemen.

Grijs

In haar beginjaren was de groep berucht vanwege haar oorverdovende concerten. Mascis, in die tijd zowel beïnvloed door hardcore als door country, zei ooit zijn gitaarspel als percussionist te benaderen. Dat gaf altijd een intrigerende dimensie aan zijn spel en maakte hem tot een bijzonder vernieuwende en

~

invloedrijke gitarist. Mascis’ haardos mag inmiddels grijs uitgeslagen zijn, hij gaat met zijn 40 jaar nog altijd onvermoeid zijn gitaar te lijf. Ook drummer Murph beukt er lustig op los, terwijl Barlows inzet vooral uit luidkeels gebrul blijkt te bestaan. Die eendimensionaal harde aanpak werkt soms in het nadeel van de songs, maar getuigt wel van een gesmeerd samenspel, hoe rommelig Mascis (zoals altijd) ook speelt en zingt. Over de frustraties tussen het drietal, die van Dinosaur Jr eind jaren 80 bijna een eenmansband maakten is veel verteld en geschreven, maar op het podium is er niets meer van te merken: de band speelt anderhalf uur lang snoeihard en recht voor zijn raap.

Geschiedenis

De Dinosaur-tournee is een unieke kans om de gouden tijden van deze band opnieuw wil meemaken, maar voor de nieuwkomer ook een kennismaking met één van de beste gitaarbands uit de geschiedenis. Commercie of niet, deze songs zijn zo fantastisch dat ze ook twintig jaar na dato adembenemend blijven. Na deze Europese reünie-tournee volgt nog een Amerikaanse, waarna de drie mannen hun eigen weg weer gaan. De Nederlandse fan heeft nog een of twee kansen dit lesje rockgeschiedenis mee te maken: Dinosaur Jr speelt nog op 14 juni in Paradiso, Amsterdam, en een dag later in de Vooruit in Gent.