Muziek / Achtergrond
special: Dez Mona - X

Document met energie

Gregory Frateur en Nicolas Rombouts van Dez Mona werken tien jaar samen. Met dit live-album markeren ze deze mijlpaal met een energieke registratie.

De zesmansformatie is voor de opnames van dit live-album in Ancienne Belgique te Brussel uitgegroeid tot een twaalfman sterk ensemble. Wie de muziek van deze sympathieke band nog niet kent, moet het zoeken in de hoek waar jazz, pop, klassiek, tango, gospel en chanson samenkomen. Vreemde plek natuurlijk, maar denk aan een Franse nachtclub met band waar een piano, accordeon en de zwoele stemmen van mannen en vrouwen het publiek opwarmen en warmhouden voor de acts in satijnen, minuscule kleding. Dat geeft de sfeer weer waarin Dez Mona ook live haar beste momenten kent. Af en toe gaat het tempo omhoog en neemt het geluid toe, en wordt het heftiger om terug te keren naar de uitgangssfeer.

Dez Mona heeft inmiddels een aardig oeuvre opgebouwd waar dit live-document een fijne aanvulling op is. Het nodigt de liefhebber uit om een show van deze band te gaan bekijken en beleven.