Muziek / Achtergrond
special: Een interview met Bob Savenberg

Hoe Bob Savenberg en Clouseau uit elkaar groeiden

.

De drummer van de band bekende Belgische band Clouseau verliet in 1997 de band om aan een solocarriere te beginnen. De teksten van Clouseau bleken niet meer bij de man te passen. Inmiddels maakt Savenberg furore met een bloeiend internetbedrijf en is de bloeinde solocarriere uitgebleven. De 8weekly sprak hem vlak nadat bekend werd, dat hij na dertien jaar Clouseau de rug toekeerde.

Wat voor een muziek luisterde je toen zelf graag naar, en waar luister je nu graag naar?
BOB: Ik ben een man van veel muziekjes, m’n favorieten zijn Joe Jackson, Huey Lewis, Jackson Browne, Bruce Sprinsteen, Chris Rea en zeker Zucchero, wiens laatste ´Greatest hits album constant door m’n oren klinkt!

JVH: Welke van deze artiesten hebben dan een grote invloed op je werk?
BOB: Chris Rea ongetwijfelt het meest, en aan Nederlandse kant durf ik Frank Boeijen wel te noemen.

JVH: Een tijdje gelden maakte je een single samen met Stef Bos. Kunnen we nog meer van die samenwerking verwachten?
BOB: Ik denk het niet, Stef is met totaal andere dingen bezig en ikzelf ben nu ook wel op m’n solocarriere gefocust…

Bob was in 1984 de oprichter en naamgever van de nu bekende band Clouseau. Samen met het werk van zijn broer Jan, is zijn bijdrage aan het succes van Clouseau aanzienlijk te noemen. Begin 1996 echter werd duidelijk, dat Bob uit Clouseau zou stappen en zich volledig op zijn solocarriere zal gaan werpen.

~

JVH: Wanneer heb je de beslissing genomen om met Clouseau te stoppen en alleen verder te gaan?
BOB: Bij het uitkomen van ‘Oker’ (1995, red), toen we daar de liedje bespraken die al dan niet op de cd zouden verschijnen, kreeg ik het gevoel dat mijn teksten ver begonnen af te dwalen van de teksten waar Koen en Kris mee bezig waren. Dat en het gegeven, dat ik ons managment niet echt zag zitten hebben mij doen besluiten dat het na de ‘oker-toer’ afgelopen moest zijn.

JVH: Was die beslissing moeilijk om te nemen?
BOB: Eigenlijk niet, omdat ik er meer dan een jaar mee bezig geweest was zodat ik mezelf heel goed had voorbereid op zowel het gesprek met de twee broertjes, als de persmededeling, als alles wat daarop zou volgen.

JVH: Is er een moment uit de carriere, die je met Clouseau hebt gehad, dat je graag nog eens over zou willen doen?
BOB: Er zijn tientallen momenten op te noemen, het is niet dat ik mij slecht voelde bij Clouseau.

JVH: Over welke moment heb je het dan bijvoorbeeld?
BOB: De maanden dat we in het voorprogramma van Roxette speelden, onze reis in Brazillië, het Ahoy-concert in Rotterdam, de opnames in LA, ik had het voor geen geld van de wereld willen missen!

JVH: Is er veel verschil tussen het publiek van de Clouseau concerten en het publiek, dat op jouw concerten komt?
BOB: Waarschijnlijk ligt het veschil in het repetoire, ik denk dat ik ook oudere mensen aanspreek, en daar komt nog bij , dat ik een heel andere aanpak van concerten heb dan Clouseau. Ik beperk me niet tot: “Hallo, goeie avond, iedereen okay?”. Ik heb ook nog iets te vertellen tussen mijn nummers, en die bindteksten kunnen dan ook nog alle kanten uit naargelang een publiek reageert op wat ik zeg, dat maakt het boeiend voor mij en voor mijn publiek.

JVH: Maar, als een buitenstaander uitgelegd moet worden wat voor een muziek je maakt, hoe zou je het zelf dan beschrijven?
BOB: Geen flauw idee, zoals ik al zei, ik ben een man van veel muziekje, ik wil niet in een bepaalt hokje geduwd worden. Ik zing wat er omgaat in mijn hoofd.

JVH: Hoe bevalt je solocarriere tot nog toe?
BOB: Heerlijk, samen met mijn begeleidingsgroep ‘de Kato´s’ repeteren we twee keer per week en ik heb me in geen jaren meer zo geamuseerd. Ook de optredens die we tot nog toe achter de rug hebben waren hemels, het was een leuk weerzien met het publier. Ik hoop echt dat we dit jaar nog een twintigtal grote concerten kunnen doen, zodat we het publiek kunnen laten delen in ons plezier!

JVH: Wanneer komt je naar Nederland voor een toer?
BOB: Dat zal waarschijnlijk duren tot ik een hit te pakken heb, en dat kan nog even duren, maar we geven niet op, tenslotte is er nog maar één single uit!