Muziek / Achtergrond
special:

Anouk wint Popprijs 2001

.

~

Een vijf maanden zwangere Anouk heeft in de Groningse Oosterpoort de Popprijs 2001 uitgereikt gekregen. De Popprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de groep of artiest die dat jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek. Anouk was verbaasd omdat ze het afgelopen jaar maar weinig heeft gedaan. Op haar laatste album, The Lost Tracks, is maar weinig nieuw materiaal te vinden.

“Natuurlijk ben ik blij met de prijs,” zei Anouk, die naast het bronzen beeldje ook 10.000 euro in ontvangst mocht nemen. “Ik heb altijd vertrouwen in mezelf gehad, dus op zich is het niet verwonderlijk dat ik zo’n prijs krijg.” De Haagse rockzangeres vond de prijs niet echt belangrijk, ze hecht meer waarde aan het muziek maken. “De prijs is een leuke erkenning.”

Het juryrapport spreekt van een artiest die binnen korte tijd een niveau heeft gehaald dat door weinigen in ons kikkerlandje bereikt wordt. De jury waardeerde The Lost Tracks juist als het bewijs van Anouks kunnen. “De composities op dit album blijven ook in andere versies overeind en blijken net zo spannend.”

Eerdere winnaars van de Popprijs waren Bettie Serveert, Marco Borsato, Herman Brood, Junkie XL, The Scene, 2 Unlimited en Urban Dance Squad.