Muziek / Achtergrond
special: After Forever

Klassieke sopraan in metal-land

~

Het lijkt of de afgelopen tijd de vrouwelijke stem uit de popmuziek niet meer weg te denken is. Vooral binnen de metal-wereld heeft de sopraan haar intrede gedaan. In Nederland kwam dit vooral na voren toen Within Temptation met Ice queen een grote hit scoorde. Internationaal brak ook bijvoorbeeld de Finse band Nightwish in die tijd door.

Maar er is meer op komst. Misschien heeft u ze in Kopspijkers al gezien in een wervelend tv-optreden, maar als dit niet het geval is stellen we u graag voor aan: After Forever. Ook deze Nederlandse band bezit een sopraanzangeres en dat zorgt ervoor dat het geluid sterk aan de eerder genoemde bands doet denken.

Sterke zangeres

Opvallend is dat de klassiek geschoolde zangeres Floor Jansen met haar stem een grote hoeveelheid aan technieken beheerst, waardoor de muziek van de band afwisselend is. De band weet een nog redelijk nieuwe link te leggen tussen zware metal en klassieke muziek en ze doet dit heel duidelijk op een zeer eigen wijze.

~

De muziek van de band is echter niet echt toegankelijk. Pas als je de muziek een keer of tien gehoord hebt komt de echte schoonheid van de nummers tevoorschijn. Het is vaak een orkaan aan geluid, waarin de individuele melodielijnen moeilijk te ontdekken zijn.

Nog net niet

Toch kan worden gezegd dat de band nog veel meer potentie heeft dan wat uit het inmiddels uitgebrachte materiaal blijkt. Onlangs kwam de band met haar tweede studioalbum Decipher en de single Monolith of doubt. Als je de zangeres hoort en je hoort de zware begeleiding erbij, vraag je je serieus af waarom de band het lef niet heeft om de grenzen van beide genres drastisch te doorbreken en originele muziek op de eerste plaats te zetten.

After Forever lijkt nog steeds te proberen om een band te worden voor een gothic-publiek, wat dat ook moge zijn. Het zou fantastisch zijn als de duidelijk zeer muzikale band deze beperkingen los zou laten en gewoon originelere muziek zou gaan maken. Pak die akoestische gitaar eens uit de kast, laat eens een geluidseffect horen. Dat zou de muziek een stuk frisser en interessanter maken. Tot dan is de band heel veelbelovend, maar gewoon is ze het gewoon nog net even niet.

Link

Officiele website – www.afterforever.com