Muziek / Achtergrond
special: 8WEEKLY helpt je het weekend door

Eurosonic & Noorderslag 2006: een vooruitblik

Een bezoek aan het Noorderslagweekend (12 t/m 14 januari 2006) is de beste manier om de nieuwste muziek uit zowel het binnenland als het buitenland tot je te nemen. De twee dagen van Eurosonic staan in het teken van Duitsland, want dat land barst uit zijn voegen op het gebied van cultuur. De samenstellers van het programma hebben hun uiterste best gedaan om goede Duitse bands naar Groningen te halen en gezien het aanbod is men er in geslaagd om steeds de topjes van de ijsbergen mee te pakken. Kijk maar eens naar het aanbod op de vrijdag, in Minerva: Wir Sind Helden, Fettes Brot en The Robocop Kraus. Maar er is meer, veel meer zelfs. Wat te denken van 2Raumwohnung, Madsen, Corvus Corax of Barbara Morgenstern. Naast al die Duitse muziek valt er nog veel meer te horen en te zien op Eurosonic 2006. 8WEEKLY helpt je het weekend door.


Clor
Clor

Dag 1: Eurosonic 12 januari

The Research opent het programma in Huize Maas, de locatie die elk jaar weer vol staat met grote namen. De jongen en de dames van The Research maken heerlijke rustige rammelpop: een schitterend begin van het programma aldaar, met verder goede bands als The Kooks, Mew en Sugarplum Fairy. De Hongaar Yonderboi komt al het moois afsluiten. Een andere plek waar grote hippe namen te vinden zijn is Vera met uitschieters in het programma als Clor en the Chalets. In de muziekschool spelen (over hipheid gesproken) onder andere the Radio en Brakes, waarbij je, wanneer Vera en Huize Maas vol staan, je hart op kunt halen.

De liefhebbers van rustigere en minder hippe muziek moeten zeker naar de bovenzaal van het Grand Theatre, want daar speelt het Zweedse equivalent van Timesbold en Will Oldham, onder de naam Thomas Denver Jonsson. Daarna raden we je aan te kijken bij het Utrechtse Vladimir in Club 29, alwaar het Groninger RaRa een eigen podium heeft op donderdagavond. Daar tegenover spelen, in de Images, Dez Mona en de Finse inzending Astrid Swan. Ook zullen de uitstekende Nederlandse bands Audiotransparent, en Whipster een optreden verzorgen in Shadrak.

Huis de Beurs biedt onderdak aan ander Nederlands talent, zoals Ghost Trucker met mensen uit onder andere Caesar en Kopna Kopna, Mullhouse, Alamo Race Track en Solo. Verder vult, zoals gezegd, RaRa de Club 29, naast Vladimir met Blues Brother Castro en het Groningse Propeller. Voor de Duitse acts moet je in Simplon zijn. Vooral de minimale elektronica van Napoli Is Not Nepal en de Kraftwerkpop van Super 700 zijn niet te versmaden. Barbara Morgenstern en 2RaumWohnung zijn echter de Duitse toppers van donderdag.

Wir Sind Helden
Wir Sind Helden

Dag 2: Eurosonic 13 januari

Huize Maas, Minerva en Vera zijn de plekken waar je vrijdag moet zijn. In Vera staat onder andere de vreemde singer/songwriter Dungen en het uiterst poppy Shout Out Louds. In Minerva staan de al even aangehaalde Duitse toppers, waarbij op tijd komen een vereiste is. De zaal is niet groot, Wir Sind Helden wel. De band sloot afgelopen jaar Rock am Ring af en Groningen ligt niet ver van Duitsland. En in Huize Maas zullen Pete Philly, Ojos de Brujo, The Infadels en Editors acte de présence geven.

Simplon heeft vrijdag naast een aantal Duitse acts ook steun van Engeland, want het hele fijne Superthriller staat er hun ‘Beck meets Prince’ te spelen. Aan het eind van de avond is het er de beurt aan het mixduo Nid & Sancy die hun kunnen zullen tonen. Rustiger zal het er in de Images aan toegaan. Daar speelt onder andere José Gonzáles zijn goed in het gehoor liggende singer/songwriterliedjes (bekend van de stuiterballen-reclame). Maar echte liefhebbers moet zeker naar Adem, want deze singer/songwriter grijpt je keihard bij de strot. De coole Nederlandse bandjes spelen in het achterafzaaltje de Walrus. Zoppo, The Suicidal Birds, Persil en Zea zullen een waardige aanzet geven voor de volgende dag.

Dag 3: Noorderslag 14 januari

Wie het er het programma van Noorderslag op na loopt ziet dat er dit jaar (weer) een hoop hiphop en nederhop geprogrammeerd staat. Niet alleen Essent-Award genomineerden Opgezwolle en Jawat! maken hun opwachting, maar ook de al langer via internet bekende Spacekees en Terilekst zijn van de partij. Nog mooier waarschijnlijk is de aanwezigheid van het op het moment zeer populaire duo The Opposites. Voor de liefhebber van rap en hiphop is er dus genoeg te genieten. Wat ook te denken van de Jeugd van Tegenwoordig. Gelukkig is het echter niet alleen de “bling bling” wat de klok slaat. Er is ook genoeg ruimte voor andersoortige muziek.

Elle Bandita
Elle Bandita

Wij van 8WEEKLY zetten daarvan ook nog enkele aanraders voor u op een rijtje. Voorop staat de éénvrouwslawaaipunk van Elle Bandita. Deze dame zet, vaak gehuld in slechts wat lingerie, een overtuigende bak herrie neer waar menig man zijn oksels van zou gaan scheren. Wie dan toch wat meer nuance wenst is bij Skip The Rush aan het juiste adres. Dit viertal speelt muziek die het midden houdt tussen inventieve rock en zeer beladen emo. Niet altijd het meest makkelijk te behappen, maar live een niet te missen ervaring en niet in het minst vanwege de immer energieke en vocaal behendige Jaap. Even eerder zullen The Heights hun zonnige interpretatie van pop geven in de donkere kelder. In dezelfde kelder staat About, iets dat je zeker moet gaan bekijken. Zijn elektronische benadering van traditionele pop is er eentje om in de gaten te houden. Vergeet overigens niet te kijken bij de turntablers van Kraak & Smaak.

Met de gevoelige liedjes van Erik de Jong, alias Spinvis, is er dan ook weer de mogelijkheid tot rustig genieten en je mee laten slepen door de soms bezwerende kunstwerkjes van deze zolderkamermuzikant. At The Close Of Every Day biedt eveneens een mogelijkheid tot bezinning met hun door geloofsovertuiging geïnspireerde muziek, zoals onlangs vastgelegd op De Geluiden van Weleer. Naast de immer inspirerende André Manuel, zullen de meest eigenzinnige geluiden van Meindert Talma & The Negroes te horen zijn.

Kortom: ogen, oren en tijd zullen je tijdens het Noorderslagweekend in Groningen tekort komen. Succes!