Kunst / Achtergrond
special: een kunstschat op Nederlandse bodem

TEFAF 2014

The European Fine Arts Fair in Maastricht is een van de beste kunstbeurzen ter wereld. Internationale galerieën tonen kunstwerken van de hoogste kwaliteit en prijs. Menig kunstverzamelaar kan hier zijn hart ophalen. Maar ook voor wie niets wil of kan kopen is een bezoek aan de TEFAF meer dan de moeite waard.

De zevenentwintigste editie van de TEFAF heeft 275 deelnemers in de meest uiteenlopende disciplines. Van oude meesters tot hedendaagse kunst en van antieke objecten tot chique juwelen, bijna alles is te vinden op de beurs. Het resultaat is een uitzonderlijke verzameling van kunstwerken waarvoor normaal de hele wereld over gereisd moet worden.

<em>Le Moulin de la Galette</em> van Vincent van Gogh is te zien bij Dickinson. De waarde van dit kunstwerk uit 1887 wordt geschat op 10 miljoen euro en het is dan ook een van topstukken van de beurs. Foto: Dickinson London

Le Moulin de la Galette van Vincent van Gogh is te zien bij Dickinson. De waarde van dit kunstwerk uit 1887 wordt geschat op 10 miljoen euro en het is dan ook een van topstukken van de beurs. Foto: Dickinson London

Topstukken
Een kleine greep uit de topstukken die dit jaar op de TEFAF te bewonderen zijn geeft weer dat het aanbod op de markt nog steeds kwalitatief goed is. Kunstwerken van Vincent van Gogh, Damien Hirst, Pieter Brueghel de Jonge en Anthony van Dyck maar ook een tweede druk van Vasari’s Vite uit 1568 zijn op de beurs te koop.

Een stand op de beurs is niet zomaar beschikbaar, er wordt een strenge selectie gemaakt en handelaren betalen hoge bedragen om überhaupt op de beurs te mogen staan. Ook voor aanvang van de beurs wordt nog uitgebreid gecontroleerd op authenticiteit, kwaliteit en conditie door een comité van experts. 

De zware selectie toont aan dat de TEFAF er alles aan doet om haar exclusieve karakter te behouden; alleen dan kan ze haar toppositie bewaren. Ook dit jaar is dat weer gelukt. Afgelopen donderdag tijdens de openingsavond speciaal voor VIPS, werd al voor een vermogen aan kunst verkocht en het openingsweekend leverde een record-aantal bezoekers op.

Vergelijkbare werken
Er is echter geen sprake van volledige exclusiviteit. Er heerst een algemeen idee over kwalitatieve kunst, wat toch tot gevolg heeft dat veel handelaren vergelijkbare werken tonen in hun stands. Een ieder wil immers dat hoge kwaliteitsniveau kunnen laten zien. Zo vinden we in de ‘fine arts’ hoek in bijna elke stand een Isaac Israels en Willem de Koekoek en hangt er bij verschillende moderne kunsthandelaren een Anish Kapoor aan de muur.

De stand van Vanderven Oriental Art. Foto: Harry Heut

De stand van Vanderven Oriental Art. Foto: Harry Heut

Het is dan ook juist leuk dat er op de TEFAF verschillende disciplines te zien zijn. Wandel bijvoorbeeld eens binnen bij de stand van Vanderven waar eeuwenoude Aziatische objecten te zien zijn of droom even weg bij de schitterende diamanten in de vitrines van Graff.

Een kaartje mag dan wat kosten maar al met al vind je nergens in Nederland zoveel mooie kunst bij elkaar. Er is voor ieder wat wils en de sfeer is gemoedelijk. De beurs is nog open tot en met zondag 23 maart in MECC Maastricht en is goed te combineren met een bezoek aan de historische stad.