Kunst / Achtergrond
special: Petra Blaisse - Huis Sonneveld2

Lopen op lucht

Huis Sonneveld in Rotterdam, iconisch Nieuwe Bouwen-woonhuis uit de jaren dertig, wordt door Het Nieuwe Instituut opengesteld voor een hedendaagse ontwerper/kunstenaar. Met een nadrukkelijke interventie heeft interieur- en landschapsarchitect Petra Blaisse de ruimtelijkheid in de woning nog sterker geaccentueerd.

Bij binnenkomst in Huis Sonneveld, na het aantrekken van beschermhoesjes over de schoenen, opent zich een verlichte wereld van gestileerde weelde. De strakke lijnvoering, de prachtige kleuraccenten en de overvloedig aanwezige Gispen buismeubels maken dit architectuurmonument iedere keer weer tot een sensationele beleving. Architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt ontwierp de woning in het interbellum voor de directeur van de Van Nellefabriek en zijn gezin. Een toonbeeld van glashelder functionalisme gecombineerd met de ingenieuze gemakken van het moderne wonen.

Spiegelvloer


~

In deze oase van licht en lucht heeft Petra Blaisse van ontwerpbureau Inside Outside een ingreep gedaan die op fascinerende wijze de effecten van de ruimte tot het veelvoudige versterken. De vloeren van de grootste woonoppervlakten zijn bedekt met spiegelplaten, naadloos gelegd en kamerbreed afgewerkt. De bezoeker beweegt zich als over een zwevende ijsbaan, ziet zichzelf weerspiegeld en ervaart de kamers als opnieuw vormgegeven volumes die de aspecten van het Nieuwe Bouwen extra benadrukken. Ook op het buitenterras is de spiegelvloer doorgetrokken zodat de begrenzing tussen binnen en buiten opgeheven wordt en de beleving niet stopt bij het raamkozijn.

Door de grote ramen valt het buitenlicht op de vloer en worden de beweeglijke wolkenluchten de woning binnengetrokken. De zon speelt afwisselend met licht- en schaduwvormen op de grote wandvlakken en zorgt voor een haast filmische atmosfeer. Het meest verrassend zijn de verborgen details van de inrichting die door de spiegelende ondergrond worden onthuld: de constructie van stoelen, de afwerking van gordijnen en de montage van leidingen.

Het Nieuwe Instituut heeft met deze daad een oogverblindende impuls gegeven aan een locatie die over het algemeen als een statisch monument gezien wordt. Oude en nieuwe ontwerpgedachten komen samen in een bijzondere combinatie en zorgen voor een unieke ervaring.

Reageer op dit artikel