Kunst / Achtergrond
special: o.a. Mark Rothko, Jackson Pollock, Cy Twombly, Jack Tworkov - From the Guggenheim Collection to the Cobra Museum of Modern Art

Cobra ontmoet Guggenheim

.

In het Cobra Museum is voor het eerst in Nederland een deel van de collectie van het Solomon R. Guggenheim Museum in New York te zien. De tentoonstelling From the Guggenheim Collection to the Cobra Museum of Modern Art biedt het Nederlandse publiek een uniek kijkje in de collectie abstracte kunst uit de periode 1949-1960.

In deze periode braken kunstenaars internationaal met de heersende tradities en zochten zij naar manieren om zich individueel uit te drukken. In de Verenigde Staten vertaalde zich dat naar het abstract expressionisme. Zo is er werk te zien van Mark Rothko, die met intense kleurvlakken een relatie tussen het kunstwerk en de kijker wilde opbouwen, en Jackson Pollock die met zijn action painting uitdrukking gaf aan emotie. Maar ook Adolph Gottlieb, Willem de Kooning, Cy Twombly en Jack Tworkov zijn vertegenwoordigd.

Intussen…

~

ontwikkelde zich aan onze kant van de oceaan, naast verschillende andere verwante stromingen, de kunstenaarsgroep Cobra. Naast werk van Karel Appel en Asger Jorn hangen in Amstelveen enkele schilderijen van Pierre Alechinsky, waaronder het prachtige Vanish (1959), met heldere kleuren en krioelende lijnen. Een van de mooiste zalen is die waar twee sculpturen van Louise Bourgeois worden omringd door werken van George Mathieu, Jackson Pollock, Maria Helena Viera da Silva, Pierre Soulages en Sam Francis. Door de werken op deze wijze tentoon te stellen merk je dat de kunstenaars uit deze tijd gelijkgestemde geesten waren, maar dat elk individu zich toch op een eigen manier uitdrukte. 

Reageer op dit artikel