Kunst / Achtergrond
special: Krištof Kintera, Parra, Hidde van Schie, Armando e.a. - Museumnacht010

Nieuwe kunstnacht in Rotterdam

Het haast revolutionaire cultuurklimaat in Rotterdam heeft ervoor gezorgd dat er op de valreep toch nog een Museumnacht plaatsvond. Weliswaar minder druk bezocht, maar daardoor juist des te aangenamer voor de ongeveer 5.000 bezoekers. Gewoon back to basic tijdens het museum-hoppen.

Toen de grote kunstinstellingen een bom legden onder de jaarlijks terugkerende organisatie van de Museumnacht – de verdeling van de inkomsten dekte de hoge kosten niet meer – trok de Stichting Rotterdamse Museumnacht demonstratief de stekker eruit. Een aantal weken later werd door dezelfde instellingen (Museum Boijmans van Beuningen, Kunsthal en Het Nieuwe Instituut) een Museumnacht-nieuwe-stijl aangekondigd. Niet zo netjes misschien, maar wel een effectieve manier om een boven het hoofd groeiend evenement af te stoppen en terug te keren naar de culturele kern.

Kunsthal, Krištof Kintera

Kunsthal, Krištof Kintera

Post-pop

En dat is te merken, want bij alle deelnemende musea en galeries gaat het puur om de lopende tentoonstellingen die voor dit evenement opgefleurd worden met muziek, dans en speciale performances. Zonder een overkoepelend thema, maar met een prima verbinding tussen de deelnemers is het aangenaam rondwandelen in het Rotterdamse cultuurlandschap. Het centrum ligt als vanouds in het Museumpark waar zes grote instellingen binnen een straal van tweehonderd meter bereikbaar zijn.

De Kunsthal heeft een aantrekkelijke programmering met de absurdistische installaties van de Tsjechische kunstenaar Krištof Kintera. De dynamiek van de bewegende objecten zorgt voor een geanimeerde stemming bij het rondlopende publiek. Daarnaast is in de galerijzaal een groots overzicht van de Nederlandse ‘post-pop’ kunstenaar Parra te zien. Parra heeft een herkenbare en speelse stijl die hij al jarenlang en op veel verschillende manieren aan de man brengt. Hij beweegt zich in vormgeving, mode, muziek en beeldende kunst. Speciaal voor de Museumnacht010 treedt Parra op met zijn eigen band LE LE, waarbij de kunstenaar als videojockey het grote scherm in zijn specifieke stijl voltekent.

Natuurhistorisch Museum

Natuurhistorisch Museum

Taxidermisten


Meteen naast de Kunsthal ligt de ingang van het Natuurhistorisch Museum, waar in een verduisterde zaal een aantal deskundigen bezig is dode dieren te prepareren. Het is een bizar schouwspel dat mooi samengaat en tegelijkertijd contrasteert met de kunstwerken die elders in deze Nacht worden gezien. In het naastgelegen kabinet speelt muzikant Niek Hilkmann met zijn band – voor de gelegenheid de Taxidermisten gedoopt – verrassend opbeurende liedjes over de andere levenloze onderwerpen die in het museum getoond worden.

In Museum Boijmans van Beuningen wordt de dood bezworen in de expositie La La La Human Steps. Het ‘menselijk tekort’ is hier in vele uitingen tot beeld gevormd en in een overweldigende samenhang in de ruimte geplaatst. In het midden van de zaal wordt de dansvloer bezet door studenten van de dansopleiding Codarts die in live performances de omliggende kunstwerken verbinden met hun geïmproviseerde bewegingsvormen. Het museum gebruikt de Museumnacht010 ook om flink te lobbyen voor het nieuw te bouwen Collectiegebouw: bezoekers kunnen op de foto met het iconische maar nog altijd virtuele bouwwerk.

Galerie Christian Ouwens

Galerie Christian Ouwens

Armando


Tentoonstellingsruimte TENT wordt ondertussen gevuld met een ‘wall of sound’ van kunstenaar/muzikant Hidde van Schie. Als onderdeel van de tentoonstelling New Romantic Spirit bespeelt Van Schie zijn zelfgebouwde gitaarobjecten en vestigt zo de aandacht op zijn overige werk en dat van popart-legende Woody van Amen. Vanuit de bruisende Witte de Withstraat is nog het charmante Chabot Museum te bezoeken om daarna in Het Nieuwe Instituut ondergedompeld te worden in de tunes van dj/vj-formatie Strange Boutique.

Na een zelfgebrouwen biertje bij de speciaal geïnstalleerde Buitenbrouwerij is er nog een adres waar niet aan voorbijgegaan mag worden. Aan de Eendrachtsweg opent binnenkort de nieuwe Galerie Christian Ouwens waar nu alvast een preview van de komende tentoonstelling gezien kan worden. Tegen de vers gestuukte muren staan de grote schilderijen van Armando achteloos te wachten, klaar om opgehangen te worden voor de nieuwe show. Een mooi vooruitzicht om deze heldere Nacht mee af te sluiten.

Museumnacht010 • 7 maart 2015, Rotterdam