Film / Achtergrond
special: The White Queen

Romantische Rozenoorlogen

.

De BBC heeft het door: series gebaseerd op boeken scoren. Een van de recentste projecten van de Britse zender is The White Queen naar het gelijknamige boek van Philippa Gregory. De serie gaat over het leven van Elizabeth Woodville, vrouw van koning Edward IV.

~

Woodville (Rebecca Ferguson) ontmoet de charmante koning Edward (Max Irons), maar weigert zich aan hem te geven zonder enkele voorwaarden. Edward is op zijn beurt ook erg gecharmeerd van de mooie Elizabeth en besluit dat hij niets liever wil dan haar. De vijftiende eeuw wordt echter gekenmerkt door roerige tijden. De Rozenoorlogen zijn in volle gang waarin zowel de huizen Lancaster als York proberen om aan de macht te komen. Allebei de adellijke families doen er alles aan om te krijgen wat ze willen.

Een soort Romeo en Julia

De strijd betekent een extra gevaar voor Elizabeth en haar familie, want Elizabeth en Edward zijn vergelijkbaar met Romeo en Julia: de twee komen uit andere huizen. Elizabeth is een Lancaster, terwijl koning Edward een York is. De moeder en neef van Edward zijn het dan ook totaal niet eens met het huwelijk. En om de situatie erger te maken zien ook veel Lancasters Elizabeth graag vallen door haar ‘verraad’.

The White Queen heeft hierdoor bijna alles: romantiek, drama, historie, geweld. De beelden zijn prachtig. De kijker waant zich door dit kostuumdrama even in de vijftiende eeuw. Leven in deze eeuw was geen pretje, gezien het feit dat bijvoorbeeld babysterfte heel normaal was en oorlogen elkaar aan de lopende band opvolgden.

Een andere pluspunt aan de serie is het feit dat de personages realistisch zijn uitgewerkt. Zo heeft bijna iedereen wel ergens een donkere kant en toch kun je je met eenieder tot een bepaalde hoogte identificeren. De acteerprestatie van actrice Amanda Hale is tevens een vermelding waard. Midden in de Rozenoorlogen floreert ze als Margaret Beaufort, de neurotische moeder van de toekomstige koning Henry VII.

Sneltreinvaart

Minpuntje aan de serie is de snelheid. Een heel groot deel van het leven van Elizabeth is in de serie verwerkt. Dit betekent dat de kijker in tien afleveringen van een uur goed op moet letten, want anders kan men al snel een heleboel informatie missen. De serie had daarom beter meer afleveringen kunnen tellen of zelfs meerdere seizoenen. Maar met de hoeveelheid tijd die BBC had om het leven van koningin Elizabeth uit te beelden, hebben ze zeker goed werk geleverd.