Film / Achtergrond
special: Song for Marion

Voorspelbaar niemendalletje

Song for Marion is een feelgoodmovie die elk cliché langsloopt dat in dit soort films thuishoort. Het is een film die niet opvalt, maar ook niet stoort. Prima formulewerk in een gladgestreken niemendalletje, met hier een lach en daar een traan.

~

Song for Marion gaat over de onvermurwbare chagrijn Arthur (die met enige fantasie wel op de raspessimist Arthur Schopenhauer lijkt) en zijn polaire echtgenote, de immer optimistische Marion. Marion lijdt aan kanker en iedere nieuwe boodschap die ze van de behandelende arts krijgen betekent meer slecht nieuws. Toch slijt Marion haar dagen vol enthousiasme in het ouderenkoor en weigert op te geven. Tot haar laatste snik zal ze haar passie volhouden, ondanks alle protesten van haar man.

Vermakelijk voorspelbaar
Ja! De film is voorspelbaar. Na enige minuten is de hele rest van het verhaal al uit te tekenen. Song for Marion is zeer schatplichtig aan de formulefilm die bekend staat als komedie/drama. Een feelgoodmovie met een tragedie halverwege, om te eindigen in het afronden van alle losse eindjes die overblijven. Ik vertel hier geen spoiler; de film laat je als kijker nu eenmaal weinig verrassen.

~

Wat de film echter van haar onvermijdelijke clichés weet te redden is het verdienstelijke acteerwerk van de hoofdrolspelers, en de gevoelige snaar die men in deze film weet te raken. Daarnaast hebben de overige koorleden voldoende eigen gezicht om sympathie bij de kijker op te wekken. De cover van Motörheads Ace of Spades is er een die je niet gauw zult vergeten! Het zijn deze ingrediënten, waaronder ook een ontroerende uitvoering van True Colours die de kijker bij de film betrekken.

De DVD is verder opgeleukt met extra’s, waaronder interviews met de regisseur en producer en audiocommentaar in het Engels. 

Reageer op dit artikel