Film / Achtergrond
special: Boven is het stil

NFF: Boer zoekt rust

Boer Helmer leeft samen met zijn zieke vader op de boerderij. Een karakterstudie van een einzelgänger die heimelijk op zoek is naar contact.

Niet alleen boven is het stil, overal is het stil op wat dierengeluiden en regenval na. Boer Helmer is ook stil. Veel meer dan een enkel ‘ja’ komt er vaak niet uit, of het moet een van zijn gortdroge opmerkingen zijn. Helmer houdt zich met zijn eigen zaken bezig en verlangt van anderen dat ze dat ook doen. Hij is druk met de boerderij, heeft zijn handen vol aan de zorg van zijn zieke, oude vader en wil anderen niet tot last zijn. De komst van knecht Henk brengt wat leven in de brouwerij en toont een kant van Helmer die je in eerste instantie niet zou verwachten.

~

Regisseur Nanouk Leopold verfilmde het boek van Gerbrand Bakker op ingetogen wijze. Niet alleen boer Helmer is zwijgzaam, muziek valt louter te horen bij de bezoeken van de melkrijder. Kunstmatig licht wordt niet of nauwelijks gebruikt, waardoor de vele scènes binnenshuis en in de stallen donker en sfeervol zijn. De vorig jaar overleden Jeroen Willems speelt geweldig en houdt de aandacht vast. Erg knap, want hij heeft nauwelijks dialoog om zich aan vast te klampen. Zijn acteerwerk is van grote klasse.