Film / Achtergrond
special: Karsu - I hide a secret

De geboorte van een ster

Hoe vaak komt het voor dat een documentairemaakster aan de wieg staat van een grote muzikale carrière? Het overkomt Mercedes Stalenhoef. Zij volgt het talent Karsu Dönmez uit Amsterdam van zingende puber met mooie dromen tot zelfbewuste vrouw die haar dromen werkelijkheid laat worden.

Stalenhoef at regelmatig in het Turkse restaurant Kilim waar Karsu haar carrière begon. Zij merkte op dat Karsu wel eens heel groot kon worden en besloot haar drie jaar lang te volgen. De documentaire begint dan ook in datzelfde restaurant, waar we Karsu haar eigen nummers horen zingen. Vanaf daar wordt de kijker meegenomen op de weg die ze bewandeld, de weg naar succes. De climax daarvan is het optreden in de beroemde Carnegie Hall, gevolgd door het tekenen van een platencontract. Stalenhoef weet van Karsu een intiem portret te maken waarin we haar steeds beter leren kennen. Ze laat goed zien hoe de aanloop naar een muzikale carrière eraan toe gaat en laat ons een kijkje nemen achter de schermen.

Intiem portret


~

Het feit dat we Karsu steeds beter leren kennen, is niet het enige wat Karsu tot een intiem portret maakt. Het lijkt tegelijkertijd een coming-of-age film te zijn waarin pubermeisje Karsu op zoek is naar zichzelf en haar weg probeert te vinden in zowel de Turkse als de Nederlandse cultuur. Stalenhoef heeft ervoor gekozen om veel beelden te laten zien van de ouders en de traditionele grootouders uit Turkije. Dat geeft een heus familiegevoel wat zorgt voor een aantal hartverwarmende scènes. 

Het blijft alleen wachten op het ‘secret’ uit de titel. De vraag of de liedjes die Karsu schrijft betrekking hebben op haar eigen leven komt geregeld terug. Hierdoor lijkt het of er gesuggereerd wordt dat dat Karsu’s geheim is. Karsu zelf weet echter niet vaak genoeg te benadrukken dat haar teksten verzonnen verhaaltjes zijn. Verzonnen verhaaltjes of niet, aan het eind van de film voel je een lichte hunkering naar het horen van meer liedjes van Karsu.