Film / Achtergrond
special: Latin American Film Festival 2008

Utrecht goes Latin

.

Cocktails staan klaar, dansschoenen zijn opgepoetst en de gasten uitgenodigd. Voor de vierde keer op rij staat het Utrechtse Louis Hartlooper Complex een week lang in het teken van Latijns-Amerika. Van 7 tot en met 14 mei vertoont het Latin American Film Festival (LAFF) een vijftigtal speelfilms, documentaires en korte films uit de hedendaagse Latijns-Amerikaanse cinema. De veelheid aan landen, culturen, turbulente politieke geschiedenissen en prangende maatschappelijke kwesties staat opnieuw garant voor een interessante programmering. Dit jaar ligt de focus op Mexico, met de vertoning van drie kassuccessen en een speciaal eerbetoon aan de excentrieke filmmaker Luis Buñuel.

Introductie | Verslag

~

Bij het grote (internationale) publiek is de Mexicaanse cinema niet echt het gesprek van de dag. Maar de afgelopen jaren lijkt daar verandering in te komen. Onder leiding van de films Amores perros (Alejandro González Iñárritu, 2000), Y tu mamá también (Alfonso Cuarón, 2001) en Pan’s Labyrinth (Guillermo del Toro, 2006) heeft de Mexicaanse cinema zich zowel nationaal als internationaal op de kaart gezet. Met de vertoning van deze films zwengelt het LAFF de discussie aan of er sprake is van een zogenaamde nieuwe Mexicaanse golf. Echt nieuw zijn deze films niet, maar ze zijn de moeite van het (her)kijken meer dan waard. Voor degenen die deze rauwe, ontluikende en fantastische drie-eenheid nog niet heeft gezien, is het verplichte kost voor een introductie in de hedendaagse Mexicaanse film.

Aanvullend wordt, in samenwerking met het Filmmuseum Amsterdam, in het kader van het vijfentwintigste sterfjaar van de Spaanse cineast Luis Buñuel een retrospectief van deze, ook voor de Mexicaanse cinema, belangrijke filmmaker georganiseerd. Tijdens het festival worden zijn Mexicaanse films, waaronder Los Olvidados (1950) en Viridiana (1961), vertoond en zal zijn zoon, Juan Luis Buñuel, aanwezig zijn voor alle vragen over deze bijzondere grootmeester. Voor wie houdt van filmhistorie, surrealisme, symboliek en kwesties van geloof, leven en dood; een must see.

Om de Latijns-Amerikaanse beleving compleet te maken staan naast de films uit diverse landen ook talkshows, lezingen, masterclasses en muziek geprogrammeerd. Met de vertoning van Gouden Beer-winnaar Tropa de Elite (José Padilha, 2007) bijt het festival vandaag het spits af.

8WEEKLY doet deze week uitgebreid verslag van het Latin American Film Festival 2008.