Film / Achtergrond
special: Fast & Furious 6

Opgevoerde auto’s en opgepompte spieren

Dom en zijn team snelheidsduivels zijn terug en zetten de succesvolle Fast & Furious franchise wederom op de kaart. Deel 6 is een van de vermakelijkste actiefilms van dit jaar.

~

Na Fast Five hebben Dom (Vin Diesel) en elk van zijn teamleden honderd miljoen overgehouden aan de kraak. Geld zal geen reden meer zijn om nog een sequel te maken, dus liet regisseur Justin Lin een dood gewaand personage herrijzen. Wie bleef zitten tijdens de aftiteling van Fast Five wist dit al. Niet bekend was dat Letty (Michelle Rodriguez) bij de bende van slechterik Owen Shaw (Luke Evans) hoort.

Owen Shaw is de gewetenloze, berekenende crimineel die zelf ook autogek is. Samen met zijn bende, waarvan de leden overigens sterk lijken op malafide alter ego’s van Dom’s team, maakt hij Londen en andere delen van de wereld onveilig. Hij heeft naast inventieve wagens nog een troef achter de hand die dodelijk kan zijn als hij in verkeerde handen valt. Het is aan agent Hobbs (Dwayne Johnson) om Shaw te stoppen, maar zonder hulp van Dom en zijn team gaat dat niet lukken.

Geen kopie van vorige delen

In Fast & Furious 6 laten de helden zich van hun beste kant zien. Voor Vin Diesel en Dwayne Jonhson zijn brute gevechtsscènes weggelegd, een gevecht tussen Gina Carano (MMA-kampioene en ook te zien in Haywire) en Michelle Rodriguez zit goed in elkaar en de wilde achtervolgingen (met zelfs een tank) zijn nog intenser en explosiever dan in voorgaande delen. De franchise blijft dicht bij de kern (en daarmee ver van de realiteit), maar voegt genoeg nieuwe elementen toe (zoals Shaws ‘flipcar’) om het leuk te houden. Ook verschijnen uiteraard ‘nieuwe’ iconische wagens ten tonele, zoals de Dodge Charger Daytona uit 1969 en de Ford Escort RS1600 MK1 uit 1970.

Op de zogenoemde ‘Blu-Ray Exclusive Extended Action Packed Edition’ staat een extended version plus meer dan vijftig minuten aan extra’s . Met name de ‘Take Control‘ extra en de uitleg over de totstandkoming van de vele actiescènes is zeker de moeite. Blijf overigens ook bij deze film zitten tijdens de aftiteling, als je wilt weten wie de nieuwe slechterik gaat worden in deel zeven.