Film / Achtergrond
special: InDeMaak

Kindjes in de maak

Waar moet je als student aan een filmacademie met je films naar toe? Als je in het eindexamenjaar zit willen festivals ze nog wel eens vertonen. Maar voor eerderejaars blijven vertoningen vaak beperkt tot de inner circle van de academie zelf. In het Louis Hartlooper Complex in Utrecht worden deze films sinds oktober wel vertoond tijdens de InDeMaak avonden.

e-flyer-2.JPG

Deze maandelijkse avond draait om interactie: “Interactie tussen makers en publiek, makers en een professional uit het filmvak en interactie tussen makers zelf”, leggen initiatiefnemers Hasse van Nunen en Martijn de Jong uit. Ze peilden in hun omgeving (Hasse zit op de HKU en Martijn studeert theater-, film- en televisiewetenschappen) een behoefte aan een dergelijke avond. “Toen ik in mijn eerste jaar zat en zag wat voor moois mijn klasgenoten maakten dacht ik: dit moeten meer mensen zien dan alleen de klas zelf”, aldus Hasse.

Mirko Dreiling vertelt over zijn docu mascotte
Mirko Dreiling vertelt over zijn docu mascotte

Dat er inderdaad genoeg animo is voor studentenfilms wordt duidelijk door de goed gevulde zaal bij de tweede InDeMaak eind november. Een veelkleurig palet aan genres komt voorbij: van een animatie over klonende dieren, een drama in een vinex-buurt, een 1 minuut durende stop-motion tot een documentaire over een Belgisch dorpje. Na elke filmvertoning komt de maker naar voren en is er ruimte voor vragen en opmerkingen uit het publiek.

Tamara Bos interviewt makers
Tamara Bos interviewt makers

Een professional uit de filmwereld komt elke InDeMaak verrijken met zijn specifieke expertise uit de praktijk. “We proberen telkens mensen uit verschillende hoeken van het filmvak te laten komen. Deze keer hadden we scenarioschrijfster Tamara Bos en tijdens de eerste editie was regisseur Robert Jan Westdijk te gast.” Hij is blijkbaar fan geworden want hij zit er nu weer, dit keer tussen het publiek.

Het publiek
Het publiek

Op de academies door het hele land wordt genoeg materiaal geproduceerd. Toch zijn Hasse en Martijn nog op zoek naar inzendingen. “Voor veel studenten is het een drempel om iets te tonen wat voor hen soms slechts een oefening is. Vaak vinden ze het zelf nog niet goed genoeg. InDeMaak is er ook om te leren wat anderen buiten de academie vinden van je werk. Dat kan je als maker een ander perspectief geven op je eigen werk.”

InDeMaak is geen wedstrijd waarbij aan het einde van de avond een verkiezing van de beste inzending volgt. “Met zoveel verschillende genres uit verschillende schooljaren kun je geen vergelijking maken. We wilden het ook niet om het winnen laten gaan. Voor de makers is het al spannend genoeg om hun film te vertonen aan een nieuw publiek.”

Toch wordt niet elke inzending automatisch vertoond; twee studenten maken een voorselectie. Vervolgens gaat deze selectie richting de hoofdgast en deze maakt een uiteindelijke keuze. Toch een beetje een verkiezing dus? “Misschien dat we over een aantal maanden toch een soort van eindverkiezing gaan houden. Dan hebben we genoeg inzendingen om ze op genre in te delen. Maar dat is nog maar een ideetje hoor!”

Ook benieuwd naar wat jonge Nederlandse filmmakers te bieden hebben? Op 23 januari 2006 is er weer een volgende InDeMaak.

De foto’s zijn van Jasper Brouwer