Film / Achtergrond
special: A Royal Affair

De prinses, de hofarts en de gek

De Britse prinses Caroline Mathilde trouwt de gestoorde Deense koning Christian VII in 1766. Een dramatisch huwelijk is het gevolg, met grote consequenties voor bruidspaar en het Deense volk. De enige persoon die soelaas lijkt te bieden is hofarts Johann Friedrich Struensee, maar zijn invloed op de koning schiet de machtige adel in het verkeerde keelgat.

~

A Royal Affair is een film van Deense makelij. Regisseur Nikolaj Arcel werkte eerder samen met Lars Mikkelsen en heeft voor deze film diens jongere broertje Mads weten te strikken. Mads Mikkelsen is dé ster van Denemarken en heeft memorabele optredens in films als Casino Royale, Jagten en Adam’s Apples. In A Royal Affair vertolkt Mikkelsen de rol van Johann Friedrich Struensee en bevestigt hij wederom zijn reputatie. Struensee is kundig, intelligent en geslepen, waardoor hij het vertrouwen van Christian VII wint.

Groot compliment aan de rest van de cast is dat ze niet onderdoen voor Mikkelsen. Mikkel Boe Følsgaard, die Christian VII speelt, loopt al tierend en grommend door het paleis, constant in gevecht tegen de verveling die hem meester maakt. Hij bezoekt hoeren, krijgt een negertje om mee te spelen, maar hij blijft onstuimig gedrag vertonen. Er valt geen land met hem te bezeilen en hij vervult slechts een ceremoniële rol, terwijl hij met tegenzin handtekeningen onder wetsvoorstellen zet.

Spannende driehoeksverhouding

~

Caroline Mathilde (Alicia Vikander) legt zich neer bij haar lot, maar raakt geïnspireerd door Struensees ideeën en ontpopt zich tot een sterke, invloedrijke koningin. De driehoeksverhouding tussen Struensee, Caroline Mathilde en Christian wordt problematischer naarmate de invloed van Struensee op de koning toeneemt. Tot grote ergernis van de adel, die hun bezittingen en macht zien verdampen als sneeuw voor de zon, voert Struensee middels Christian de ene na de andere hervorming door.

A Royal Affair is een prachtig historisch drama geworden. Zonder saai of langdradig te worden weet regisseur Nikolaj Arcel met minimale middelen een meeslepende film te maken. Met klassieke muziek uit de 18e eeuw, mooie decors en dito kostuums schept Arcel een prettige sfeer waarin de acteurs goed gedijen. En als je geen idee hebt hoe het eraan toe ging in het Deense koningshuis in 1766, zoals ik, dan weet je ook niet hoe het afloopt en is de film nog spannend ook.

De DVD bevat geen extra’s.

A Royal Affair (Nikolaj Arcel, 2013): Distributeur Wild Bunch

Reageer op dit artikel