Boeken / Achtergrond
special: De Stripdagen in Houten

Getekende avonturen

.

De stripdagen stonden dit jaar in het teken van het thema ‘Strips in space’. Een tentoonstelling toonde een overzicht van beroemde science fiction stripmakers die personages als Buck Rogers en Flash Gordon al ver voor de tweede wereldoorlog in het leven riepen.

Prijzen

Traditioneel worden op de stripdagen ook de prijzen van het Stripschap uitgereikt. Barbara Stok ontving de Stripschapprijs 2009 voor haar hele oeuvre. Het juryrapport roemde haar ‘lef zich kwetsbaar op te stellen en diep in haar eigen emoties te kruipen, wat de identificatie vergroot maar het verhaal tegelijkertijd boven het persoonlijke doet uitstijgen.’ Berend J. Vonk kreeg de prijs voor het beste literaire stripboek van 2009 voor zijn album Avonturen, avonturen.

~

Daarnaast werd de P. Hans Frankfurtherprijs uitgereikt aan Hanco Kolk, Jean-Marc van Tol en minister Ronald Plasterk. Deze prijs eert personen die zich bijzonder hebben ingespannen om het beeldverhaal in Nederland te stimuleren. Kolk en Van Tol zijn op eigen initatief naar de minister gegaan en vonden bij hem een luisterend oor voor hun ideeen. Een aantal daarvan – het opzetten van een serieuze opleiding voor nieuw talent, het creëren en reguleren van subsidie voor stripmakers die iets bijzonders willen doen en het mogelijk maken van een nieuwe stripprijs met een aanzienlijk geldbedrag – zijn inmiddels ook gerealiseerd.

De trend dat er in toenemende mate aandacht is voor het literaire beeldverhaal of graphic novel was zichtbaar in het aanbod van de grotere uitgeverijen. Ook was er een groot aantal grafische bewerkingen van bekende gedichten en romans. Songteksten van Bob Dylan werden door dertien tekenaars in beelden gevangen en Dick Matena, een van de nestoren van de Nederlandse strip en eerder al De avonden van Reve in stripvorm verwerkte, kwam met een interessant experiment door de eerste solovoorstelling van Freek de Jonge te verstrippen.