Boeken / Achtergrond
special: Beurs voor kleine uitgevers

Boeken maken vanuit het hart

De boekenbranche wordt gedomineerd door enkele grote commerciële uitgeverijen, maar in hun schaduw opereren talloze minder bekende uitgevers, variërend van hobbyisten tot kwaliteitsuitgeverijen en bibliofiele drukkers. Het zijn echte literatuurliefhebbers die hun boeken in kleine oplages en vaak bijzonder vormgegeven uitbrengen. Op zondag 10 december komen ruim 100 van deze uitgevers in Paradiso bijeen op de Beurs voor kleine uitgevers, een traditie sinds 1977. Ze presenteren in totaal zo’n 3500 titels op het gebied van literatuur, non-fictie en beeldende kunst. Een voorbeschouwing met op een aparte pagina 8WEEKLY’s selectie van twintig interessante kleine, literaire uitgevers.

Op zondag 10 december komen ruim 100 van deze uitgevers in Paradiso bijeen op de Beurs voor kleine uitgevers, een traditie sinds 1977. Ze presenteren in totaal zo’n 3500 titels op het gebied van literatuur, non-fictie en beeldende kunst. Een voorbeschouwing met op een aparte pagina 8WEEKLY’s selectie van twintig interessante kleine, literaire uitgevers.

Foto: Tonie van Ringelestein
Foto: Tonie van Ringelestein

Eigenlijk zou de term ‘zelfstandige’ of ‘onafhankelijke’ uitgever beter zijn. Kleinschaligheid betekent zeer zeker niet dat deze uitgevers minder professioneel zijn. Ze onderscheiden zich voornamelijk van grote uitgevers doordat ze zelfstandig opereren en geen deel uitmaken van een groot concern. Daardoor ligt hun prioriteit minder dan bij ‘grote’ uitgeverijen bij commerciële belangen en meer bij het uitgeven van mooie, unieke boeken. Zo kunnen ze meer risico nemen en buiten veelbetreden paden treden met uitgaven voor een handjevol liefhebbers. In de fondsen is opvallend veel aandacht voor poëzie en vertaalde literatuur (vaak uit het Frans en Russisch) te vinden.

Juist in deze tijd van waarin het boekenaanbod steeds eentoniger wordt, bestsellerlijsten domineren en de omloopsnelheid van boeken steeds groter wordt, vormen deze uitgevers een belangrijk tegengewicht. Een struikelblok voor de kleine uitgevers is echter de distributie. Het is vaak te duur om boeken via het Centraal Boekhuis te verspreiden, ze hebben vaak weinig budget voor publiciteit en krijgen vaak geen prominente plaats in boekhandels, die gedomineerd worden door boeken uit toptien-lijsten. Gelukkig zijn er wel een aantal onafhankelijke boekhandels (zoals Athenaeum in Amsterdam, Van Gennep in Rotterdam, Athena in Groningen en de Tribune in Maastricht) die deze boeken een mooi plaatsje geven in hun winkel om ze onder de aandacht te brengen.

De fondsen van deze uitgeverijen zijn ook via Internet te bekijken. Voor 8WEEKLY’s keuze van twintig interessante kleine uitgevers kun je hier klikken. Via deze link vind je tevens een overzicht van alle deelnemende uitgevers van de beurs, mét een link naar hun website.

Beurs voor kleine uitgevers in Paradiso
zaal open: 13.00 – 17.00 uur
entree: 2 euro
Kaartverkoop alleen aan de zaal.
Weteringschans 6 Amsterdam.
020 – 626 45 21
http://www.paradiso.nl