Boeken / Achtergrond
special: 18 en 19 oktober in Alphen aan den Rijn

Stripdagen 2003

In mijn beginjaren als stripverzamelaar was er altijd één weekend waar ik naar uit zat te kijken. We schrijven begin jaren 90, en elk jaar toog ik een dag naar Breda om daar de Stripdagen te bezoeken. Elk jaar had ik mezelf een paar doelen opgelegd: Suske en Wiske nummer zoveel vinden (om de collectie compleet te krijgen), en stripalbums laten signeren door grootheden als Don Lawrence, Henk Kuijpers en Peter de Wit.

De stripdagen worden al jaren georganiseerd door het Stripschap, een vereniging met het doel om de waardering voor het beeldverhaal te bevorderen. Het Stripschap werd opgericht op 11 oktober 1967. De stripdagen werden aanvankelijk door het hele land georganiseerd, maar kregen uiteindelijk in de jaren 80 een vaste locatie. Verder werkt het Stripschap mee aan de ontwikkeling van het Stripdocumentatiecentrum Nederland, in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam.

Pijnlijke anekdotes

De stripdagen bestaan inmiddels 35 jaar. Vijf jaar achtereen ben ik in Breda geweest. Ik heb er leuke dingen meegemaakt. Bijvoorbeeld een gesprek met één van de makers van Sjors en Sjimmie. Maar er zijn ook erg pijnlijke anekdotes; zoals het herkennen en aanduiden van Kamagurka door een reisgenoot van me (die keihard door de zaal brulde: ‘Heej, Kamagurka!). Hoewel er van alles op het gebied van strips te koop was bleef het voornaamste doel toch altijd het bemachtigen van een persoonlijke krabbel is je stripboek. Een handtekening is wel aardig, maar een tekening erbij staat zoveel beter. De plaats van handeling is inmiddels niet meer Breda: tegenwoordig kan de zichzelf respecterende stripofiel naar Alphen aan de Rijn.

Op 18 en 19 Oktober van dit jaar zullen de stripdagen plaats vinden. Wat is daar allemaal te doen? Behalve talloze stands waar je de ontbrekende delen van jouw collectie kunt vinden zijn vele uitgevers en tekenaars aanwezig. Verder kun je er terecht voor tentoonstellingen, stripveilingen (ook voor de jongsten onder ons), stripmobielen, muziek, film en theater. Verder zal de het Stripschap diverse prijzen uitreiken. Natuurlijk is onder die prijzen de onuitspreekbare Stripschapsprijs, de bekendste oeuvreprijs van Nederland. Deze zal dit jaar zijn voor de geestelijke vaders van Fokke en Sukke.

Krabbeltje scoren?

Welke tekenaars kan je zomaar tegen het lijf lopen in Alphen aan de Rijn? Op de info site van de stripdagen pikten we alvast even de volgende namen op: Don Lawrence (Storm en Trigië), Jan Kruis (Jan, Jans en de kinderen), Marc Verhaegen (Suske en Wiske), Jean Marc van Tol (Fokke & Sukke), Henk Kuijpers (Franka), Jesse van Muylwijck (De Rechter), Robert van der Kroft (Sjors & Sjimmie en Claire), Peter de Wit (Sigmund), Martin Lodewijk (Agent 327), Gerrit de Jager (Familie Doorzon en Mik) en tekenaars van de stripbladen Donald Duck, Tina en MYX. Verder zal ook Juniorpress aanwezig zijn, de Nederlandse uitgever van O.A. Spiderman, X-Men en Spawn.

Meer info op:

www.stripdagen.nl

Reageer op dit artikel