8WEEKLY

De muzikale doorsnede van Tweetakt

Artikel: Tweetakt 27, 28 en 29 maart

.

Tussen het begin en het afsluitende weekend in zit nog een hele week vertier tijdens Tweetakt. Een mooie gelegenheid om ‘s avonds even een optreden mee te pikken. Aldus geschiedde.

~

De hele week bezoekt een keur aan artiesten en bandjes het muziekpodium op het Neude tijdens deze vrolijke voorjaarsweek. Muzikanten van divers pluimage passeren de revue. Wie en wat verstoorde dinsdag, woensdag en donderdag allemaal de rust in de binnenstad?

Goede start, matige afronding

Indierock-duo Bombay Show Pig trapte dinsdagavond het muziekprogramma af met een lekker potje stevige rock. Lekker voor de oren, maar ook fijn voor de ogen met drummer Linda van Leeuwen. Ze gaven het aanwezige publiek een voorproefje van het debuutalbum Vulture/Provider dat in mei het levenslicht zal zien.

~

Een mooiere opwarmer hadden de Hospital Bombers zich niet kunnen wensen. Helaas zetten hun ‘protestsongs tegen liefdesverdriet’ de opgebouwde spanning van Bombay Show Pig niet door. Het is allemaal best fijn, maar hier wordt geen grondige renovatie van het podium opgezet. Pluspuntje is wel violiste Susanne Linssen. Zij heeft zichtbaar plezier in haar optreden en straalt duizend keer meer energie uit dan tijdens haar optreden eerder die week met Awkward i.

Wervelende woensdag

~

De woensdag op Tweetakt heeft na de redelijke dinsdag veel meer te bieden. Ten eerste zet Ogri Ai de podiumkas (het muziekpodium van het festival) op z’n kop. Je snapt meteen waarom deze rappers in 2011 de publieksprijs in de wacht sleepten tijdens de Grote Prijs van Nederland. Het glas trilt in zijn sponningen tijdens het energieke optreden van deze twee overtuigend bouncende jongemannen. Het publiek is meteen flink opgehitst voor het tweede optreden van de avond: Typhoon.

En die gaat verder waar Ogri Ai is gestopt. Het publiek krijgt geen tijd om bij te komen, er moet gedanst en gesprongen worden. Utrecht zal het merken dat de week hier in tweeën gebroken wordt. Typhoon is Hiphop+. Naast de uitgespuwde tekst die standaard bij dit genre de zaal in geslingerd wordt, omringt Typhoon zich ook nog eens met een heel scala aan muzikanten, waaronder een drietal blazers. Dat maakt van een optreden van deze rapper een bijzondere ervaring. En in de zaal was dat overduidelijk te merken.

Donderdag

~

De donderdag is gereserveerd voor de bands Light Light en Amatorski. Light Light trapt de avond af. Deze uit de Amsterdamse bands zZz en Sealors ontsproten formatie weet het spaarzaam toegestroomde publiek niet heel erg te enthousiasmeren. Ondanks een verder prima optreden sprankelt het niet in de zaal. De ingetogen nummers en de bescheiden presentatie nodigen ook niet direct uit tot frivole uitspattingen. En eigenlijk geldt hetzelfde voor de tweede band van de avond : Amatorski. Ook hier een prima set zonder opzwepende hoogtepunten. Wellicht komen deze bands beter tot hun recht in een groezelige, bedompte, rokerige club, dan in de lichte glazen kas die tijdens Tweetakt tot hun beschikking staat. Beide bands lijken niet op hun plaats tijdens dit festival. Misschien moeten we ze gewoon eens gaan beluisteren in Ekko of Tivoli. Wellicht dat ze dan beter voor de dag komen.