Theater / Voorstelling

Twijfelaar Maassen ontroert

recensie: Tegen beter weten in (Theo Maassen)

.

~

“Kunnen we niet beter allemaal moslim worden? Dan weten zij ook niet meer wat ze moeten doen.” Het is één van Maassens sarcastische ideeën, waarmee hij een wending lijkt te willen geven aan de verharding in het huidige maatschappelijke debat. De cabaretier voelt zich “een wees” in deze samenleving en vraagt zich gedurende de hele avond af waar het toch is misgegaan. Een duidelijk antwoord komt er niet, maar zijn zoektocht en oprechte twijfel zijn genoeg om een avond lang van te genieten. Zeker in combinatie met de keiharde grappen, die Maassen met gevoel voor timing door zijn hele show vlecht.

Sentimenteel en hard

De rode draad in het verhaal is het overlijden van zijn ouders en zijn broertje. Meeslepend verhaalt Maassen over het te vroege sterven van zijn moeder, om daar vervolgens incorrect overheen te grappen. De Eindhovense cabaretier laat zien dat hij werkelijk alles met zijn publiek kan doen: hij weet de zaal stil te krijgen met sentimentele verhalen en interessante observaties, om iedereen meteen daarna wéér tot een onbedaarlijk lachsalvo aan te zetten. Met originele grappen, die vaak naast humor ook een wrange waarheid in zich herbergen…

Maar Maassen wil niet met alle onderdelen van zijn nieuwste show een persoonlijke, geëngageerde kijk op de wereld uitdragen; hij speelt ook minutenlang met een scheetkussen. Hoewel de cabaretier hier zeker de lach mee voedt, doen dit soort momenten toch iets af aan de rest van zijn voorstelling, die juist diepgang brengt.

Cartooncrisis

Een scène die zeker nog lang zal blijven hangen is het moment waarop Maassen eindelijk iets uit de inboedel van zijn ouders haalt: een Christusbeeld. Vertederend praat hij tegen de man aan het kruis, om daarna te grappen: “Jij hebt van de laatste 2000 jaar ook weinig meegekregen hè? Maar ik wil je best even bijspijkeren.” Met deze sketch verwijst hij duidelijk naar de cartooncrisis, zeker als hij zegt blij te zijn dat zijn ouders zijn grap niet meer hoeven mee te maken. Kortom: je moet er rekening mee houden dat gelovigen zich gekwetst kunnen voelen. Een statement om toch nog eens op je in te laten werken. Net als alle andere standpunten van de cabaretier, waarmee hij oproept de zoektocht in het leven toch maar aan te gaan. Wellicht tegen beter weten in…

Tegen beter weten in van Theo Maassen is nog tot en met begin november 2006 te zien. Een uitgebreide speellijst vind je hier.