Theater / Voorstelling

Een geslaagde quarterlife crisis

recensie: The Orange Guinea Pigs - Orange Guinea Pigs into the Black Hole

.

Op de eerste avond ging de nieuwste voorstelling van het mimecollectief The Orange Guinea Pigs in De Engelenbak in première. Het is afgelopen met spelen voor de Orange Guinea Pigs. Na de diploma-uitreiking is het tijd voor een saaie kantoorbaan en de daarbij horende ratrace. En niet te vergeten het zwarte gat: de quarterlife crisis.

Processen

~

De processen waar de werkende jongeren doorheen moeten, passeren één voor één de revue in Orange Guinea Pigs into the Black Hole. Met grote precisie, en van het publiek eisend dat ze stil zijn, proberen Linar Ogenia en Laurens Oliveiro, strak in het pak en op blote voeten, een kleine plastic bal op de grond te raken. Oliveiro haalt van achter de schermen een boodschappentrolley met verschillende stokken. Na het bekijken van een hokbalknuppel, golfsticks en zelfs een stok met een haak, probeert Ogenia liggend met een keu de bal te raken. Wanneer hem dit lukt en ze hiermee hun diploma halen, zijn ze zo blij dat ze juichend over de vloer rennen en rollen. De figuren van Cartoon Network juichen en klappen ze vanaf een groot scherm toe. Het duo imiteert alle vreugdedansen en handelingen van voetballers na een doelpunt. De ratrace voor een baan eindigt in een sprong in een zwart gat in de muur.

Hiermee komen de jongens terecht in een saaie kantoorbaan en proberen ze de sleur te breken door met de computermuis een gevecht te houden. Het snoer van de muis gaat in hun achterzak en door er op te klikken brengen ze zichzelf in beweging. Het schijngevecht eindigt onbeslist. Terug naar de orde van de dag en naar de computer. Wanneer ze in de qarterlife crisis en het zwarte gat belanden reageren ze er allebei anders op. Oliveira belandt in een langdurige hoestbui en Ogenia kan van benauwdheid niet meer ademen. Gelukkig vinden ze allebei hun levenslust weer terug, als is het soms niet helemaal duidelijk of ze nog wel bij zinnen zijn. Wanneer Oliveira autistisch blikjes blijft tellen die op een tafel staan en na een slok rode Fernandes rondjes blijft draaien, vraag je je toch wel af hoe groot de impact van het zwarte gat op zijn gesteldheid was. Ogenia vindt na zijn crisis de moed om een toeschouwer zijn nummer te geven om daarnaa heel blij opnieuw tegen de muren op te springen.

Mimecollectief

Orange Guinea Pigs into the Black Hole is een komische en snelle, jonge voorstelling. Linar Ogenia en Laurens Oliveiro genieten zichtbaar van hun spel. Losjes hebben ze ook interactie met het publiek bijvoorbeeld wanneer Linar om een vuurtje of een pen vraagt. Helemaal los gaat Laurens tijdens een korte stripact, die hij letterlijk voor de neus van één van toeschouwers uitvoert. Dit zorgt voor hilariteit onder het publiek. De voorstelling is een aaneenschakeling van verschillende scènes die de toeschouwers deelgenoot maken van een periode in hun leven. Het is nu wachten op de volgende crisis van de Orange Guinea Pigs: de midlife crisis. Maar waarschijnlijk overleven ze die ook met dezelfde humor.