Theater / Voorstelling

Hilarische georganiseerde chaos

recensie: 4 (Rooyackers, Kamps en Kamps)

Rooyackers, Kamps & Kamps komen dit jaar al weer met hun vierde cabaretprogramma, logisch genaamd 4. Wederom brengen zij een zeer eigen en verrassende show. De programma’s van dit trio worden getypeerd als zapcabaret, en ook in dit stuk wordt er weer razendsnel geswitcht tussen verschillende scènes. 4 heeft een duidelijk filmisch karakter, compleet met flashbacks en een opzwepende soundtrack. Het geheel kijkt als een roadmovie, waarin drie vrienden vluchten voor de wet en onderweg doldwaze avonturen meemaken.

~

Rooyackers, Kamps & Kamps bestaat uit Bor Rooyackers en de tweeling Tim en Wart Kamps. Dit drietal won in 1998 de jury- én de publieksprijs op het Amsterdams Kleinkunst Festival. Karakteristiek voor de shows van Rooyackers, Kamps & Kamps is dat ze inspiratie putten uit zichzelf en niet op zoek zijn naar engagement. Het is vaak meer fysiek theater dan puur cabaret, met veel onderlinge chemie, speelplezier en spitsvondige humor. Het fysieke is wel iets minder dan voorheen, maar ook in 4 wordt er veel gerollebold, geslagen, geschopt en gebruik gemaakt van rekwisieten.

Op de vlucht

De show wordt afgetrapt met een westerndeuntje en een cowboy die met een plat Texaans aankondigt: “three boys are running from the law…”. De jongens zijn op de vlucht omdat ze ongewenst grappen maken, en daarmee is de toon gezet. De mannen kozen als vluchtauto een geinig, piepklein wit autootje waar ze maar net met z’n drieën in passen. Onderweg komt het komische trio langs fastfood drivethroughs met een onverstaanbare bediening, drive-in theaters (met animatieteam Hummelinck en Stuurman) en de Japanse hooglanden (Essence of Cabaret met Mr. Miyaki). Ook doen ze een gewaagde fotoshoot, komt één van de mannen uit de kast en belanden ze in nog veel meer grappige en schaamtevolle situaties.

Angst

~

Het is erg leuk hoe Bor, Tim en Wart hun publiek bij de voorstelling betrekken. Ze laten zien het improviseren goed onder de knie te hebben. Een lange (!) man wordt als passagier meegenomen in het mini-autootje en krijgt een rol als moordende lifter. Een aantal mensen wordt uitbundig welkom geheten en gezoend: de lijst met reserveringen is duidelijk in verkeerde handen gevallen. En aan het einde krijgt een tiental mensen uit het publiek zelfs een script in handen. Natuurtalenten ontpoppen zich en er is hilariteit alom. Het is niet vreemd dat mensen angst hebben om vooraan te zitten bij de show van deze heren. Zoals wordt geïllustreerd onder het kopje “Bang” op de website van de mannen: op marktplaats biedt iemand twee kaarten op de eerste rij te koop aan, omdat zo’n plaats toch “wat eng” is bij Rooyackers, Kamps & Kamps.

De top

Rooyackers, Kamps & Kamps bewijzen met 4 dat ze aardig op weg zijn naar de top van het Nederlands cabaret. Ze munten uit in grappige vondsten en zwarte humor. 4 is een lekkere melige en luchtige show, zonder politieke of maatschappelijke lading. De mannen brengen niet meer of minder dan een avond vol speelplezier, flair, chemie – met elkaar en het publiek – en droge aanstekelijke humor. Ze hebben een goede timing, houden de vaart erin en vervelen geen seconde. Kortom een hilarische georganiseerde chaos.

De voorstelling is nog te zien tot en met 20 mei 2006. Kijk hier voor een uitgebreide speellijst.