Theater / Voorstelling

Seks maakt meer kapot dan je lief is

recensie: Succes (Rick Engelkes Producties)

.

Isa Hoes en Rick Engelkes spelen een echtpaar van in de dertig dat naar Hollywood gaat om daar succesvol te worden. Zij gaat over lijken om aan de top te komen, en hij denkt daar heel anders over en wil vooral gelukkig zijn en samen een gezin stichten. Dat dit tot onvermijdelijk heftige confrontaties zal leiden is al snel duidelijk. Het is alleen zonde dat de karakters zo oppervlakkig zijn dat het moeilijk is om met ze mee te leven. In de anderhalf uur durende voorstelling kom je te weinig te weten over dit stel.

Stralen

~


De chemie tussen de acteurs maakt daarentegen wel wat goed. Engelkes en Hoes vullen elkaar prima aan en weten elkaar in evenwicht te houden. Ze stralen op het podium en weten hun emoties goed te doseren en te overtuigen. Elf jaar geleden speelden deze ex-collega’s (ze hadden jaren geleden allebei een rol in Goede Tijden, Slechte Tijden) ook al eens een stel. Toen in het toneelstuk De minnaar, dat ook werd geproduceerd door Engelkes’ eigen productiebureau.

Regisseur Peter de Baan zal er dan ook geen hele zware kluif aan hebben gehad om de twee de juiste richting op te krijgen. Wellicht wel met het verhaal, want hoe breng je zo’n kwestie als deze? Voor het publiek is het een ver-van-hun-bed-show, want wie heeft er zelf eens seks gehad om hogerop te komen? Zelfs op de Gooise matras is dat tegenwoordig meer fabel dan waarheid. Toch, er is een kans dat het gebeurt, maar identificatie zal er niet snel zijn.

Worstelen

Dus komt het neer op uitwerking. De spanning die wordt opgebouwd is duidelijk aanwezig. Bij elke gong is er weer een jaar voorbij en zie je het stel met zichzelf en elkaar worstelen (en ook wel eens letterlijk met hun garderobe, want verkleedpartijen zijn er genoeg). Het simpele decor blijft vrijwel hetzelfde, maar de kleur van het doek wordt steeds grimmiger. Net als de gevoelens van de personages. Zeker naar het eind toe wordt de voorstelling steeds interessanter en wellicht is de slotscène iets overdreven, maar wel mooi en verrassend.

Succes is dus een beetje twijfelachtig toneelstuk. Met zeker goede kanten, met name het spel. Maar ook met wat matige elementen. Zeker de visie op hoe het er aan toe gaat in de showbizzwereld is overtrokken. Eenieder die wil geloven dat seks echt dé manier is om hoger op te komen, moet deze voorstelling zeker zien. Diegene die wat nuchterder is ingesteld, zal deze voorstelling soms onwerkelijk vinden, maar wel genieten van de chemie tussen deze twee energieke acteurs.

Succes wordt nog tot en met 31 mei 2006 opgevoerd. Klik hier voor een uitgebreide speellijst.