Theater / Voorstelling

Purper weet nog altijd te scoren!

recensie: Purper 100... een vooruitblik (Purper)

Purper; een legendarische naam in de vaderlandse theaterwereld. 15 programma’s, tal van befaamde leden en al 25 jaar actief in de Nederlandse theaters. Het programma Purper 100 zet het 25-jarig jubileum van de groep Purper kracht bij. Een voorstelling waarin twee van de oerkrachten van Purper (Eric Brey en Frans Mulder) weer herenigd zijn. De samenwerking met een drietal ‘verse’ krachten (Tony Neef, Jos Brink en Corry Brokken) staat garant voor een avond amusement van de bovenste plank.

Purper, inmiddels 26 jaar geleden opgericht door Eric Brey en Haye van der Heyden, heeft een roemruchte geschiedenis dat bol staat van de intriges, applaus, afgeladen zalen, roemruchte gasten en bovenal veel closeharmony zangpartijen.

In 1997 kwam echter de klad in het concept Purper. Er volgden een aantal tournees die werden afgewerkt zonder Brey, maar met Mulder en telkens wisselende gastspelers. Deze tournees waren redelijk succesvol maar haalden nooit het niveau of de publieksbelangstelling van de vroegere programma’s.

Terugkeer

~

Purper 100 is een bijzonder programma. Niet alleen betekent het een hereniging van Brey en Mulder, het luidt ook de terugkeer in van één van de grote dames van het Nederlands lied in; Corry Brokken. Tel daarbij het debuut van Tony Neef en Jos Brink binnen Purper op en je hebt meer dan 100 jaar theaterervaring op de bühne staan.

Al deze ervaring gaat wonderwel samen. Brokken blijkt ontzettend goed bij stem te zijn en is nog altijd de innemende persoonlijkheid die ze altijd was. In een ‘Brokken’-medley, waarin ze haar grootste successen rijkelijk illustreert met anekdotes uit haar veel bevlogen leven, weet ze te ontroeren.

~

Neef en Brink stralen constant een grote spelvreugde uit en Brey en Mulder zijn weer heerlijk op elkaar ingespeeld. Ze gaan gulzig in op de problemen waardoor ze 9 jaar niet meer samen op het podium hebben gestaan (geld). Brey heeft enkele heerlijke tekstuele vondsten, gedichten en zelfs een aria, terwijl Mulder zich ouderwets te buiten gaat in een conference.

Samen

Gedurende het gehele programma is de interactie tussen de leden steeds volop aanwezig. Er is ruimte voor de nodige spontane invallen en de samenzang bij de closeharmony liedjes is dik in orde. De muzikale ondersteuning door Marco Braam geassisteerd door Eric Brey zorgt tijdens de gehele voorstelling voor een prettige bijval.

Eén van de hoogtepunten van de voorstelling, naast de ‘Brokken’-Medley, is de ‘Mulder’-medley, met alle liefdesliedjes geschreven door Frans Mulder. Maar ook ‘beatbox’-versie van Aan de Amsterdamse Grachten is verrassend en vermakelijk. Liedjes, sketches, dynamiek, Purper 100 herbergt het allemaal. De voorstelling voelt aan als een warme jas en biedt bovendien een prachtig overzicht van 25 jaar Purper. Zo is een avond Purper anno 2006 nog daadwerkelijk amusement met een hoofdletter A.

Purper 100 is nog tot en met 18 juni te zien. Klik hier voor een uitgebreide speellijst.