Theater / Voorstelling

Reality-supermarktsoap maakt dromen waar

recensie: Productiehuis Brabant/Het Zuidelijk Toneel - 2019 (Droomspel)

.

Met ‘Droomspel’ zet de Vlaamse theatermaker Piet Arfeuille het publiek eigenlijk achter een denkbeeldige webcam. Het routinematige leven van het personeel van een supermarkt wordt met veel gevoel voor detail in beeld gebracht. Het dagschema ziet er iedere dag hetzelfde uit: koffiedrinken, het haar in orde maken, werken, koffiedrinken, lunchen, werken en ga zo maar door.

Grappige voorspelbaarheid

~

De drie caissières spelen hun rol op indringende wijze. Hun gezichten vertonen weinig expressie. Ze maken nauwelijks echt contact met elkaar. Tijdens hun pauzes kun je in de kantine een speld horen vallen.

Non-verbaal, en dat is het stuk grotendeels, weten de dames de boodschap van de voorstelling toch scherp neer te zetten. Daarin schuilt ook de grote kracht van ‘Droomspel’. Wat de boodschap van ‘Droomspel’ is? Dat iedereen, ook de caissières, dagdroomt en fantasieën heeft. Dromen  die vaak niet uitgesproken worden, maar onder de oppervlakte van het dagelijkse bestaan wel degelijk aanwezig zijn. Zo wordt Eva vanuit de speaker plotseling toegesproken door een Spaanse aanbidder en ziet Bart zijn vrouwelijk personeel plotseling poedelnaakt voor hem staan. Wat de op macht beluste en prehistorische jager in hem doet ontwaken. Het felle rode licht dat de overgang van realiteit en droom lijkt aan te geven, is af en toe niet helemaal logisch getimed.

De voorstelling duurt net wat te lang om van het begin tot het eind te blijven boeien. De vele zich herhalende handelingen zijn op een gegeven moment gewoon genoeg. De uitvoering van de gekozen verhaallijn maakt echter veel goed. Vooral de reality-achtige weergave van het alledaagse routinematige leven, is het bekijken waard. Maar de grote vraag blijft uiteindelijk: heb je de kracht in je om je dromen en fantasieën waar te maken en opnieuw te beginnen? ‘Droomspel’ helpt je mogelijk op weg….

‘2019 (Droomspel)’ van Productiehuis Brabant/Het Zuidelijk Toneel is nog te zien tot en met 20 december 2008. Zie www.hzt.nl en www.productiehuisbrabant.nl