Theater / Voorstelling

Ten strijde tegen de gezapigheid

recensie: Prometheus

.

zien die teleurgesteld is in de mens. Hij heeft hen het vuur gegeven, maar wat wordt er anno 2011 mee gedaan?

Maaiveld

~

Prometheus stal het vuur van de goden en gaf het aan de mensen. Nu is hij terug en ziet wat de mens er van bakt. Maar wat hij ziet zint hem allerminst. Ko van den Bosch toont in zijn interpretatie van Aischylos’ Prometheus een duidelijke aanklacht tegen het Nederland van nu. Tegen het Nederlandse levenslied, Wilders-iconen Henk en Ingrid en de gezapigheid waarin iedereen maar doorleeft. Van den Bosch had deze voorstelling op geen beter moment kunnen maken. Prometheus gaat over het Nederland van nu, over dat wat er leeft bij de bevolking. Of over wat er juist niet leeft. We dutten in en moeten wakker geschud worden, is de boodschap.

Frank Lammers speelt Prometheus en doet dat als geen ander. Nonchalant en rauw, dan weer luchtig, spuit hij zijn kritiek. Vuur staat voor vooruitgang. Maar waar vind je die vooruitgang in een doorzonwijk in Almere? Wie heeft er nog ruggengraat en durft zijn kop boven het maaiveld uit te steken?

In iedere Griekse tragedie moet de held lijden. Daar is Prometheus zich van bewust. En hij draagt die gedwongen rol. Iedere dag pikt een adelaar zijn lever uit, als straf van de goden. Maar van de mensen mag toch ook iets verwacht worden, vindt Prometheus. In een evenwichtig samenspel vormen Joris Smit (Gregs 2000) en Anna Schoen (Pandora) het kader waarbinnen Lammers zijn weg kan gaan.

Klei maakt kleurloos

~

Met sterke beelden wordt het verhaal ondersteund. De wijze waarop het vuur verschijnt is indrukwekkend. Een grote vuurbol zweeft langzaam vanuit de nok van het toneel naar beneden. Ook het gebruik van 6000 liter kleiwater ondersteunt het verhaal. Met beide voeten in de klei verloochen je je verleden niet, maar pas op dat je er niet in verzuipt. Dan wordt alles kleurloos en grauw.

Prometheus is soms wat belerend, maar dat is nooit vervelend. Er wordt een belangrijke boodschap verkondigd en die heeft het Noord Nederlands Toneel in een mooie jas gegoten. Het is gemakkelijk steeds verder in de klei weg te zakken. Het is de kunst het vuur brandend te houden. Leef!

Prometheus is nog tot en met zaterdag 19 november 2011 in het land te zien.