Theater

Nieuwe cast bewijst zijn kunnen

recensie: New Productions - Soldaat van Oranje - De Musical

Woensdag 31 augustus, op de geboortedag van Koningin Wilhelmina, beleefde Soldaat van Oranje – De Musical zijn tweede première. Ditmaal met een gedeeltelijk nieuwe cast, waaronder Julian Looman als hoofdpersoon Erik Hazelhoff Roelfzema en Linde van den Heuvel als Charlotte.

~

Soldaat van Oranje speelde een verbluffende tweede première, waarmee de nieuwe cast bewijst dat zij niet onder doet voor de oorspronkelijke. Stuk voor stuk zetten de acteurs een geloofwaardig, meeslepend en sensationeel spektakel neer waar de oprechtheid vanaf spat. Hoewel Julian Looman in eerste instantie een wat brave keuze leek voor een zo rauwe rol, past zijn vertolking binnen de context van de voorstelling. Het maakt de soldaat van Oranje nog meer die ‘gewone jongen’ die als held opstaat voor volk en vaderland. De afzonderlijke acteurs zijn volledig op elkaar ingespeeld om zo als één geheel de bezoeker mee te sleuren in het verhaal.

Theatergeweld
Er zijn veel gevallen bekend van theaterproducties waarbij een overvloed aan spektakel de diepgang van het verhaal totaal omkegelt. Soldaat van Oranje laat zien dat dit effect voor deze productie niet geldt. Ondanks – of wellicht dankzij – de draaischijven, waterinstallaties, motoren en vliegtuigen blijft de musical integer en meeslepend. Je wordt intens geraakt als bezoeker. Het is onwaarschijnlijk knap dat binnen dit ruim drie uur durende theatergeweld geen moment van afzwakking te vinden is.

~

Het grootse technische vernuft vormt geen afleiding, maar is eerder een toevoeging aan het verhaal. Zo maakt de voorstelling gebruik van een draaischijf die het auditorium 360° rond draait langs een ononderbroken podium. De stoelen schudden licht op het moment dat de draaischijf in beweging is. Puur toeval, maar het brengt het gevoel van denderend oorlogsgeweld voelbaar dichterbij. En doordat er geen changementpauzes nodig zijn, blijft de theatrale illusie voortdurend intact.

Soldaat van Oranje mag dan spectaculair zijn, de prachtig uiteengezette verhaallijn en de ijzersterke, geloofwaardige cast overtuigen uiteindelijk het meest. Deze factoren maken dat je je als bezoeker betrokken voelt – hoe ver de oorlog ook van je bed leek te zijn.

Universele thema’s
Met deze musicalbewerking gaat het verhaal namelijk verder dan alleen een oorlogsverhaal. Centraal staat nog steeds het verzet van Erik Hazelhoff Roelfzema, de Leidse rechtenstudent die weigert lijdzaam toe te kijken hoe Nazi-Duitsland zijn vaderland in de greep krijgt. Maar van groot belang zijn ook zijn vrienden en de keuzes die zij stuk voor stuk maken. Keuzes die je als toeschouwer aan het denken zetten over vriendschap, rechtvaardigheid en schuld. Het doet je beseffen dat in tijden van oorlog niemand onpartijdig blijft en dat keuzes niet altijd zo zwart-wit blijken als ze lijken te zijn. Hiermee raakt het stuk ook de jongere generatie, voor wie de oorlog zelf slechts uit geschiedenisboeken stamt.

Klassieker
De nieuwe cast staan met recht vol trots in een unieke productie, voor continu uitverkochte zalen en staande ovaties. Met Soldaat van Oranje – De Musical is een nieuwe Nederlandse klassieker geboren, een nieuw hoogtepunt in onze musicalhistorie. En zo zal deze musical, net als de soldaat zelf, nog lang in de geschiedenisboeken te vinden zijn.

Rolbezetting nieuwe cast

Erik Julian Looman
Koningin Wilhelmina Anne-Wil Blankers/Sylvia Poorta
Charlotte Linde van den Heuvel
Fred Xander van Vledder
Anton Reinier Demeijer
Chris Boy Ooteman
Bram Reinier Schimmel
Paul Kes Blans
Victor Ad-Just Bouwman
Ada Christine de Boer
Hofdame Tessa Melissa Drost
Van ‘t Sand Bart de Vries (Alternate: Edwin de Vries)

 

http://www.youtube.com/watch?v=PsoEHngbWbc&feature

Reageer op dit artikel