Theater

Gortdroge integratiehumor

recensie: Najib Amhali - Veni vidi vici

.

~

De acteursopleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht legde de basis voor de carrière van Amhali. Het is dus niet verbazingwekkend dat hij via zijn opleiding werk vond met series als Pleidooi en films als Baby Blue, Jezus is een Palestijn en Shouf Shouf Habibi. In 1998 won hij echter met Vol = vol het Leids Cabaret Festival en begon voor hem de cabaretcarrière definitief vorm te krijgen. Na Veni vidi vici heeft hij inmiddels nog twee shows gemaakt, Free Fight en het nieuwe Most Wanted. Deze laatste show is voor 2004 al overal uitverkocht.

Op stoom komen

Een brede lach kenmerkt het soort cabaret van Amhali het best. Het is echt het soort grappenmaker dat je bijvoorbeeld ook op een avond in de kroeg tegen kan komen. Hij vindt het duidelijk leuk om samen met het publiek een feestje te bouwen. Wel komt snel naar voren dat hij erg op stoom moet komen in het begin van zijn show. Pas later lukt het hem ook om zijn deels gortdroge humor op de goede manier te laten landen. In het begin komt het daardoor wat flauw over, hoewel om eenzelfde grap later door de hele zaal gelachen wordt. Pas aan het einde van de show heeft hij mij, en zo te horen de hele zaal in Den Bosch met mij, onder de bank van het lachen gekregen.

Afstandelijke camera

Het beeld van de dvd Veni vidi vici is op zich goed, hoewel de achtergrond wel af en toe dreigt te gaan flikkeren. Ook is de cameravoering over het algemeen een beetje saai. Als ik een theaterstuk of -optreden thuis moet bekijken, dan wil ik af en toe ook graag eens een close-up van Amhali zien. Nu zijn er eigenlijk twee basis camerastandpunten van waaruit ik de cabaretier eigenlijk steeds op de zelfde afstandelijke manier in beeld te zien krijg.

Vol = vol, dus kom op tijd

De dvd is stevig opgezet en de hele show is integraal opgenomen. Bovendien staat de eerste show van Amhali Vol = vol (dus kom op tijd) als bonus op de dvd. Deze show van een half uur is duidelijk de basis voor Veni vidi vici geweest, maar Vol = vol is qua humor een stuk sterker dan de show die het hoofditem is van de dvd. Eigenlijk zitten alle sterke punten van Veni vidi vici hier ook al in, maar dan in een half uurtje. Een fantastische bonus dus.

Uitstekend debuut

Amhali wist mij anderhalf uur lang uitstekend te vermaken. Hij komt in het begin een beetje moeilijk op gang, maar weet dit uitstekend te herstellen. Hij is vaak erg droog, maar ondanks dat ik niet in de zaal zat, wist hij met toch voor zijn humor te winnen. Daarbij heeft deze dvd nog een volwassen bonus van een half uur. Een mooi dvd-debuut van Amhali dus. Gelukkig kan ik hem nu thuis bekijken, want in het theater wordt dit het komende jaar een onhaalbare kaart.