Theater

Serieuze humor

recensie: Lebbis - Vuur en Zwart

Lebbis en Jansen zijn, zeker na hun oudejaarsconference van 2004, bij de meeste mensen wel bekend. Maar ook solo staan ze ieder hun mannetje. En om te compenseren dat je maar de helft van een duo krijgt, heeft Lebbis twee van zijn shows op dubbel-dvd uitgebracht.

~

Als eerste even over de dvd zelf. Dit is niets meer en niets minder dan de registratie van de twee theatershows Vuur (2002)en Zwart (2001). Geen extra’s, geen poespas, geen fratsen. Je hebt de optie de show af te spelen, eventueel met Nederlandse ondertiteling of vanaf een bepaalde scène, en dat is het. Geen extra gegevens, interviews, of andere kunstmatige toevoegingen. What you see is what you get.

Waterval

In de twee programma’s zien we Lebbis alleen in actie. Bij voorbaat wil ik alvast mededelen dat dit geen garantie is voor een rustigere kijk- en luisterervaring dan wanneer Dolf Jansen wel van de partij zou zijn. Ook in zijn eentje stort Lebbis de teksten over het publiek uit. De spraakwaterval die Lebbis en Jansen normaliter samen vormen, kan Lebbis ook gemakkelijk in zijn eentje bewerkstelligen.

Mening

~

Er zit echter een duidelijk verschil tussen de gezamenlijke optredens en de soloshow. Alleen is Lebbis eigenlijk maar half zo leuk. Daarentegen bevat de voorstelling wel twee keer zoveel boodschap. Hans Sibbel is een man met een mening. Een mening die hij niet onder stoelen en banken wil steken, maar met zijn publiek wil delen. En andermans mening over geloof, wetenschap, normen en waarden en Jack Russels is nu eenmaal niet altijd om over te lachen.

Seks

Gelukkig is er altijd nog seks. Als het even te zwaar wordt, als je net iets teveel gaat nadenken over je eigen gedrag en tekortkomingen, dan laat een seksueel getinte grap niet lang op zich wachten. Succes gegarandeerd: de afkoelende lachspieren worden weer in werking gesteld. De kritische noot wordt weer even naar de achtergrond verdrongen. Dit lijkt een makkelijke truc, een gimmick om de aandacht niet te laten verslappen. Maar Lebbis speelt hem zo goed uit, dat het toch steeds net niet storend wordt.

Vermaken

De solovoorstellingen van Sibbel zijn maatschappijkritische standpunten, voorzien van een spitsvondige luchtigheid. Als zodanig zit hij hiermee in het spectrum van het vaderlandse cabaret aan de serieuze kant. Hij zet met zijn voorstellingen meer dan de gemiddelde cabaretier aan tot nadenken. Hij is ook minder geneigd zijn publiek te plezieren. Het hoeft allemaal niet zo vrijblijvend. De humor is eerder bedoeld om het makkelijk te maken zijn serieuze boodschap aan de man te brengen. Op een hele avond serieuze meningen spuien komt geen hond af. Humor is een middel om zijn doel te bereiken, niet het doel zelf.

Verwachtingen

Verwacht bij de shows Zwart en Vuur dus niet van je stoel te rollen van de bulderende lach. Eerder zul je met een glimlach op je gezicht en een glaasje in je hand nog namijmeren over de uitspraken die Sibbel in zijn shows heeft gedaan. Het beste kun je deze dvd’s dan ook met meerdere mensen tegelijk kijken en daarna een lekkere discussie starten over het leed dat Idols jongeren aandoet of welke dieren we willen laten uitsterven.