Theater / Voorstelling

Links, maar raak

recensie: Lebbis en Jansen - Oudejaarsconference 2006

Zijn de meeste cabaretiers zo links of hebben rechtse mensen gewoon minder humor? Feit is dat de meeste grappenmakers op de Nederlandse podia grotendeels op linkse partijen stemmen en van rechtse politiek weinig moeten hebben. Lebbis en Jansen maken dat tijdens hun Oudejaarsconference 2006 maar eens extra duidelijk. De namen Halsema, Marijnissen en Bos worden geen moment aangehaald in het programma. Verdonk, Rutte en Balkenende worden des te harder aangepakt.

“Daar moeten we toch wat van vinden?”, vraagt Lebbis na het uitleggen van de zoveelste actuele gebeurtenis. “Dat moeten we zeker”, antwoordt zijn collega en dat is precies wat ze doen: anderhalf uur hun mening verkondigen over alles wat Nederland het afgelopen jaar meemaakte. Scherp, cynisch, hilarisch, energiek en zeer doeltreffend.

Balans

Stond het duo ooit bekend om de spraakwatervallen en het keiharde tempo waarmee ze onverminderd door hun programma raceten, de laatste tijd is er meer lucht, meer stilte en meer pauze in hun werk gekomen. Ook zijn hun grappen, overpeinzingen en frustraties serieuzer geworden, waardoor er nu een mooie balans is tussen de lol en de momenten waarop ze in alle ernst hun mening kwijt willen. Het levert een conference met hilarische en uiterst cynische momenten op, van twee mannen die na ruim vijftien jaar op het podium perfect op elkaar zijn ingespeeld. Dat blijkt wel uit de improvisaties waarbij ze uiterst soepel aanvullen. En hoewel er meer rust is, heeft ook de terugblik op 2006 veel vaart.

Oenige lul

~


Thema is dit keer het angst zaaien bij het volk, wat in de ogen van Lebbis en Jansen de volledig verkeerde manier van politiek bedrijven is. Dus mogen we niet bepaald trots zijn op de mensen die ons land de afgelopen jaren bestuurd hebben. Balkenende is en blijft een oenige lul, hoe vaak hij ook in RTL Boulevard gezellig zit te doen. De vraag waarom Mark Rutte nog steeds geen vrouw heeft komt voorbij en aan Wilders beginnen ze niet eens.

Bootje

Met name Rita Verdonk moet het ontgelden. Eerst dankzij harde maar rake grappen (“recht door zee? Prima, het liefst in een bootje ván Nederland af”), later in een bloedserieuze aanklacht van Jansen tegen haar optreden rond de nasleep van de Schipholbrand. De keiharde stilte die daarna valt zou normaal worden opgevuld met bemoedigend en goedkeurend applaus. Nu bleef het muisstil. Geen enkele VVD-sympathisant zou na zo’n monoloog meer hardop durven zeggen wat hij gestemd heeft.

Soft

De meezinger Nooit meer terug, vorig jaar nog opvallende afwezige, is weer terug, vol spitsvondige observaties en ook het gedicht van Jansen waarmee ze hun voorstelling afsluiten mag er zijn. En hoewel hun boodschap op papier wel erg soft klinkt (“barmhartig zijn en liefhebben”), komt de nieuwjaarsboodschap van het duo prima aan bij het publiek. Of dat nou links of rechts georiënteerd is.

De Oudejaarsconference 2006 van Lebbis en Jansen is te zien tot en met 31 december. De laatste show wordt bovendien live uitgezonden op televisie bij Nederland 3. Klik hier voor meer informatie en speellijst.