Theater / Voorstelling

Lekker lachen om luchtige Joseph

recensie: Joop van den Ende theaterproducties / Stage Entertainment - Joseph and the amazing technicolor dreamcoat

De hype rondom Joseph lijkt zijn hoogtepunt nog niet bereikt te hebben. Afgelopen week werd aangekondigd dat Joseph wegens groot succes vanaf september verlengd wordt, in het Beatrixtheater in Utrecht. Ja, het televisieprogramma Op zoek naar Joseph en de marketingmachine van Van den Ende Producties hebben hun werk goed gedaan. Toch is de hype rondom Joseph ook voor een groot deel terecht, want het is een komische en gevarieerde musical met een enthousiaste en sprankelende cast.

~

Het verhaal van Joseph mag inmiddels bekend zijn: Joseph (Freek Bartels) is het lievelingetje van zijn vader Jakob (Leo Hogenboom) en naast die voortrekkerij heeft hij ook nog eens dromen die hem naar het hoofd lijken te zijn gestegen. Zijn broers verkopen Joseph als slaaf. Door zijn gave om dromen uit te leggen, schopt Joseph het uiteindelijk tot onderkoning van Egypte, waar hij wederom oog in oog met zijn broers komt te staan.

Winnende combinatie

Het hele verhaal wordt aan elkaar gepraat door een vertelster, gespeeld door Renée van Wegberg. Naast Freek Bartels heeft ook zij haar rol in Joseph gewonnen, alleen wat langer geleden, namelijk in 2004 met het programma Sterrenslag. Wegberg is het stralende middelpunt van de voorstelling. Ze zingt deze muzikaal zeer uitdagende rol prachtig en heeft een nonchalant en komisch talent dat perfect past bij de voorstelling. De dynamiek tussen haar en co-star Bartels is mooi en oprecht. Het publiek eet op voorhand al uit Bartels hand, zoals wel blijkt uit het enorme applaus wanneer hij voor het eerst op het podium verschijnt. Toch is ook hij een terechte winnaar en speelt de verschillende facetten van Joseph met veel overtuiging. Het programma Op zoek naar Joseph heeft niet alleen een hoofdrol opgeleverd, maar ook een leuke aanvulling op het ensemble. Robin, Mathijs en Hein delen het podium met hun vroegere concurrent. Marketingtruc of niet, het zijn wel talenten die er op hun plaats zijn.

Lekker luchtig

~

Het verhaal van Joseph is nogal aan de zware kant. Het is niet bepaald niks om door je broers als slaaf te worden verkocht, in de cel te worden gegooid om weg te rotten of een land van de hongersnood te moeten redden. Toch zijn er vrijwel geen dramatische scènes en is Joseph een echte ‘feel-good’ musical die geen moment verveelt. Een enkele keer is de humor goedkoop, zoals de wat flauwe knipoog naar het programma Op zoek naar Joseph, maar de meeste humor raakt zijn doel. Veel humor is fysiek en heeft te maken met de personages en gebeurtenissen. Decorstukken als de kameel en de put worden op komische wijze op het podium gebracht, Wegberg speelt met een lolly te midden van een hongersnood en personages als de farao (Paul Walthaus) en sommige kostuums zijn zo over the top dat het onmogelijk is niet te grinniken. Daarnaast zorgt de vertaling van Martine Bijl voor amusante momenten. Haar vertaling is doeltreffend en ze schroomt niet er flink wat moderne referenties in te stoppen die sommige situaties nog grappiger maken.

Als laatste moet iets gezegd worden over de humor in de muziek. Vanaf 1968 is er jarenlang aan Joseph toegevoegd en gesleuteld door Tim Rice en Andrew Lloyd Webber en misschien komt het wel door de lange weg die de show heeft afgelegd dat de muziek zo gevarieerd is. Sommige nummers zijn gewoon mooi en melodisch, maar andere songs zijn enorm uiteenlopend qua stijl. Josephs dood, bijvoorbeeld, wordt in plat Amsterdams aangekondigd met een country & western-deuntje, de farao is een Elvis-aftreksel en twee andere nummers worden weer gezongen als clichématig Frans chanson en vrolijk Jamaicaans reggaedeuntje. Deze absurde muziekstijlen in een serieuze en compleet ongepaste context maken Joseph nog gevarieerder en grappiger.

~

Verder is Joseph weer een typische Van den Ende-productie: groots, grootser, grootst. De decors zijn duur en ingewikkeld, maar adembenemend, het aantal kostuums is onmogelijk te tellen en je aandacht wordt constant wel door iets afgeleid, maar bij een vrolijke en dynamische musical als Joseph is dit niet direct iets negatiefs. Iedereen die houdt van een ‘foute’ voorstelling vol humor en variatie, en daar iets dieper voor in de buidel wil tasten, zal bij Joseph zijn of haar hart op kunnen halen.

Joseph is nog te zien op tournee door Nederland t/m 20 september en is daarna wegens succes verlengd in het Beatrixtheater in Utrecht. Klik hier voor meer informatie.

Reageer op dit artikel