Theater / Voorstelling

Lachen of knuffelen?

recensie: Staat (Jan Jaap van der Wal)

.

~

Jan Jaap van der Wal is zoals hij het zelf zegt: “Een vieze oude man van 24. Want zoals die meiden er tegenwoordig uitzien! Er moet een seksist bij Campina werken.” Van der Wal ziet er inderdaad ook wel een beetje uit als een vieze oude man. In het pak gehesen, glimmende schoenen aan en het halflange haar strak naar achteren gekamd. Een klassiek muziekje op de achtergrond en een fles champagne op het podium. Ik zeg nog tegen een vriend dat het vast Jip & Janneke-bubbels zijn, en ja hoor: ik had gelijk!

Zielenroerselen

~

Jan Jaap is gegroeid tot een toneelman met persoonlijkheid. Hij staat er echt. Zijn humor is scherp en intelligent. Het zijn gelukkig geen dijenkletsers en er wordt niet gezongen. Ook doet hij weinig typetjes, want hij is voornamelijk zichzelf. Het blijft niet bij aanvallen op de samenleving of eindeloos zeuren over ditjes en datjes. Een groot deel van zijn optreden is juist heel persoonlijk. Hij legt zijn zielenroerselen bloot. Deze worden levendig en pakkend verteld en gaan over zijn onzekerheid, zijn jeugd, zijn dromen en zijn zwaktes. Dit met een gezonde dosis zelfspot. Hij is ontroerend en ontwapenend. Bijvoorbeeld als hij vertelt dat hij door meisjes vaak gezien wordt als een broertje in plaats van als vriendje. “Na de Tros ben ik in mijn eentje de grootste familie van Nederland!” Op zo’n moment weet je niet of je moet lachen of hem wilt knuffelen.

Schaterlachen

Knap is dat alle verhalen lekker vlot lopen, met een duidelijk begin en einde. Hij blijft niet eindeloos in zijn verhalen hangen. Hij maakt goed contact met het publiek en hij is zo expressief dat hij het podium moeiteloos vult. Hij is nooit te druk of overdreven zoals sommige collega’s dat wel hebben. Het publiek vind zijn grappen duidelijk leuk, maar ik denk niet dat iemand in de zaal het niet droog heeft kunnen houden. Er wordt wel volop geschaterlacht. Maar voor het grootste gedeelte is het gewoon genieten van grappige en soms mooie verhalen. In de zaal zie ik ook zijn collega Raoul Heertje en Felix Meurders (consumentenprogramma Kassa). Maar Jan Jaap van der Wal kan gerust zijn, ik denk niet dat mensen voor deze show hun geld gaan terugvragen.

Staat wordt alleen nog tot en met 31 oktober 2004 opgevoerd.