Theater / Voorstelling

Duo Mulder en Mulder verfrissen

recensie: Jaap Mulder en Jaap Mulder - Hoera, het is een Jaap Mulder

Jaap Mulder kan niet kiezen. Tenminste, volgens de cabaretier Jaap Mulder. En hij heeft het over de muzikant Jaap Mulder. Beiden geboren in 1959, beiden geboren in Leeuwarden, beiden zaten op dezelfde middelbare school en beiden zijn beland op het podium. Kortom, stof voor heel wat verwarring. Zeker als dan blijkt dat ze ook nog beiden verliefd waren op hetzelfde meisje.

Op de middelbare school kwamen ze elkaar voor het eerst tegen. De rector riep de naam Jaap Mulder en twee jongens stapten naar voren. Vanaf dat moment waren de levens van deze jongens met elkaar verbonden. Op het moment dat een krant bij een recensie van de cabaretier Jaap Mulder een foto van de muzikant Jaap Mulder afdrukte kwam het idee om samen een theaterprogramma te maken.

Prozaïsch cabaret

~

Hoera het is een Jaap Mulder resulteert door de samenwerking van beide Japen in een muzikale cabaretvoorstelling. Cabaretier Jaap Mulder is al meer dan twintig jaar in het theater te zien geweest met elf solovoorstellingen. Dit maal werkt hij samen met muzikant Jaap Mulder. Die is tekstschrijver, componist en een van de oprichters van Di Gojim, een klezmerorkest. Di Gojim bestaat inmiddels ook al twintig jaar en trok ook langs de theaters in het land. Mulder speelt deze avond zeer verdienstelijk diverse instrumenten, waaronder klarinet, saxofoon, cornet, mandoline en cello. Jaap Mulder maakt prozaïsch cabaret. Hij verhaalt over hoe de samenleving er uitziet en bekritiseert deze op een cynische en originele manier. Een goed voorbeeld hiervan is de komst van een ‘ovonde’, een ovale rotonde die veiliger voor het verkeer zou zijn. Mulder windt zich hier erg over op. Door de evolutie van de rotonde door te trekken, komt hij uiteindelijk bij een kruispunt met stoplichten. Terug waar we ooit begonnen.

Verfrissend subgenre
De voorstelling van de Mulders heeft ook een hoog poëtisch gehalte. Zowel musicus Jaap Mulder, die aan het begin van de voorstelling door de cabaretier romanticus wordt genoemd, als de cabaretier tonen hun dichtkunst. Dat deze erg van elkaar verschillen wordt ook duidelijk. De cabaretier geeft tijdens de voorstelling veel af op de muzikant, die toch een beetje sullig is. Een liefdesbrief durfde hij immers nooit te versturen en hij droeg hem dertig jaar met zich mee. Daar tegenover staat Jaap Mulder de cabaretier, de veel nuchtere cynicus. Deze tegenstelling wisselt dromerige scènes af met scènes waarbij je weer met beide benen op de grond wordt gezet.

Hoera het is een Jaap Mulder is een originele voorstelling in een subgenre dat je weinig vindt in het hedendaagse cabaret. Het laat je nadenken en heeft niets van doen met het populaire stand-up comedy. Mooie liedjes, zoals ‘De Blauwe Engel’ en ‘Mama’, in combinatie met de constante spanningsboog tussen de Mulders, zorgen voor een verfrissend schouwspel. Een doordachte opvoering waarin het publiek zeker niet alle grappen als hapklare brokken krijgt voorgeschoteld.

De voorstelling Hoera het is een Jaap Mulder van Jaap Mulder en Jaap Mulder is nog tot en met 9 mei 2009 in de Nederlandse theaters te zien.