Theater / Voorstelling

Blakende dansprojecten op Mode Biënnale

recensie: Introdans - Positive Sensations

Een uniek project; acht jonge choreografen van Introdans gaan voor de Arnhemse Mode Biënnale samen met beginnende modeontwerpers de uitdaging aan om onder de noemer Positive Sensations een samenwerking tot stand te brengen. Het resultaat is letterlijk en figuurlijk een indrukwekkende reis langs al het mooi wat dans en mode vandaag de dag te bieden hebben.

Het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem is het startpunt van deze Tour de Dance. Na een korte wandeling kom je uit bij de dansacademie ArtEZ, waar de eerste drie van de in totaal acht choreografieën worden opgevoerd. De spits wordt op een indringende wijze afgebeten door Levenslang van dansmaker Stein Fluijt; twee mannen dansen een duet waarbij ze aan elkaar vastzitten door middel van geboeide handen. De dans wordt gekenmerkt door een continue aantrekken en afstoten, als twee broers die soms vechten als honden, maar wiens levens voor altijd aan elkaar verbonden zijn.

Waanzin regeert

~


De tour heeft een leuk vervolg; na het eerste deel van de avond gaat het publiek met een klein bootje de Rijn over om daar het laatste deel van Positive Sensations te bekijken. Helaas zijn de weergoden de bezoekers op vrijdagavond bijzonder slecht gestemd. Het water valt met bakken uit de hemel, maar door een vooruitziende organisatie wordt iedereen gelukkig voorzien van een grote paraplu.

Een prachtig intermezzo vormt de dans die voortkomt uit de samenwerking tussen dansmaker Eva Henning en ontwerper Bas Kosters. Onder het zachtjes tikken van de regen op het doek van de Spiegeltent begint de opmerkelijke choreografie op de opzwepende klanken van Roni Sizes Drum ’n Bass. Al sidderend en nerveus heen en weer bewegend komt het kwartet in beweging. Gekleed in kostuums die knipogen naar de hippiemode met hun uitzinnige kleurenpracht laten zij een verfrissende dans zien waarin de waanzin regeert. Soms is het onderscheid tussen een ingestudeerde beweging en een willekeurige spastische trek nauwelijks te onderscheiden.

Blakend, bont kleurenpalet

~


Wat dit unieke project vooral duidelijk maakt is hoe divers de twee kunstdisciplines elkaar kunnen beïnvloeden. Soms smelten dans en kostuum samen zoals bij Silent Sensation; de subtiele kleding sluit aan bij de soberheid van de choreografie. Een andere keer zijn de kostuums ingezet als beeldend middel om de dans meer verhalend van aard te maken. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij Ay, ay, ay! en de afsluiter van de avond: Disillusioned. Kleding wordt hier ingezet om respectievelijk een aantal korte liefdesverhalen uit te beelden en een door een wilde stam opgejaagd stelletje neer te zetten.

Waar je voorkeur ook ligt, of dat nu bij de subtiele, abstracte dans is, of als je wel houdt van een choreografie met een knipoog; aan iedereen is gedacht. Positive Sensations laat de nieuwste ontwikkelingen op zowel mode- als dansgebied zien en komt zo tot een blakend, bont kleurenpalet van dansvormen en kledingstijlen. Een ding is zeker: Positive Sensations maakt nieuwsgierig en smaakt vooral naar meer!

Klik hier voor meer informatie.