Theater

Opa is een held

recensie: Zoek Het Lekker Zelf Uit

Zoek het lekker zelf uit is de eerste jeugdvoorstelling in de zesdelige reeks Het Beloofde Feest. Ilay den Boer brengt zijn zoektocht naar identiteit, generatieconflict en een beladen geschiedenis op een manier die zowel het jeugdige als het volwassen publiek aanspreekt.

Ilay den Boer brengt zijn zoektocht naar identiteit, generatieconflict en een beladen geschiedenis op een manier die zowel het jeugdige als het volwassen publiek aanspreekt.

‘Heb jij een held?’ vraagt Ilay den Boer aan het jonge publiek dat het toneel omringt. Daarmee is de toon van de voorstelling, waarin toeschouwers ook meedenken en meedoen, gezet. Op een manier die vertrouwen uitstraalt, betrekt hij een grote groep mensen bij de voorstelling, en daarmee ook bij de geschiedenis van zijn familie. Samen met Florian de Backere, die hem op een steiger vol instrumenten muzikaal ondersteunt, vertelt Den Boer het verhaal van zijn opa: gevlucht uit Duitsland, kinderpsycholoog in Israël en zijn grote held.

Familiegeschiedenis beleven

~

Met afwisselend spel en vertelling weet Den Boer dit verhaal perfect te verplaatsen naar het hier en nu. Door middel van spelletjes illustreert hij de anekdotes over zijn opa. Met het stellen van vragen – Zou jij je land gaan helpen als dat in oorlog was? – laat hij de toeschouwers, zowel jong als oud, meedenken over de dilemma’s waarmee zijn opa worstelde. Dit alles doet hij zonder zich te verlagen tot het niveau van de kinderen: het spelelement laat hen delen van de familiegeschiedenis beleven. Dit geeft hen handvatten om ook de rol van de nog complexere Joodse geschiedenis te kunnen volgen.

De muziek van De Backere ondersteunt daarbij de ontwikkeling die plaatsvindt in de voorstelling. Waar Den Boer enthousiast vertelt over de fameuze speurtochten van zijn opa en de unieke meubelontwerpen die hij maakte (Den Boer organiseert nog snel een wedstrijdje ‘krukje in elkaar zetten’), begeleid De Backere hem met sprankelende tonen uit de melodica. Op het moment dat herinneringen emotioneler worden zijn het de klarinet en mondharmonica waarmee De Backere de sfeer versterkt.

Felle monoloog over Israël
Richting het einde van de voorstelling lijkt de sfeer wat om te slaan. Eindelijk mag Den Boer de envelop met daarin de laatste wens van zijn opa openen. Hij wil het liefst dat zijn kleinzoon, net als hij zelf ooit deed, terug gaat naar Israël om daar de oorlog uit de kinderen te halen. Waar het eerder in de voorstelling vol verbeeldingskracht ging over de goede en minder goede kanten van het leven van zijn Joodse opa in Israël, windt Den Boer zich behoorlijk op in een felle monoloog over het ‘verpeste land Israël’ met zijn ‘arrogante bevolking vol van eigendunk’. Of hij net als zijn opa terug zal keren is dus nog maar de vraag. In deel vijf en zes van deze serie komen we daar misschien meer over te weten. Tot die tijd zoekt Ilay den Boer dat waarschijnlijk vooral zelf uit.

Zoek het lekker zelf uit is in november te zien in Den Bosch, Zaandam, Alkmaar en Hasselt. Kijk voor de precieze data op www.huisvanbourgondie.nl