Theater / Voorstelling

Modeshow op schaatsen

recensie: Holiday on Ice - Celebration

Veel kleur, glitter en glamour en maar liefst 750 extravagante kostuums. Nee, het is geen modeshow al heeft het er soms iets van weg; het is een onderdeel van Holiday on Ice. De prachtige creaties zijn een lust voor het oog en zorgen samen met de goed uitgekiende choreografie voor een vermakelijke show.

~

Dansen in een discotheek of dansschool is voor sommige mensen al lastig, laat staan met twee ijzertjes onder je voeten. Maar deze schaatsers weten niet beter en dansen op muziek van Strauss, Kylie Minogue en Daft Punk. Ze hebben er zichtbaar plezier in en draaien hun hand niet om voor een pirouette meer of minder. Spectaculaire sprongen en gracieuze dansacts, daar trakteert deze groep internationale topschaatsers het publiek op.

Rap

~

Feest is de boodschap die ze uitdragen en dat is niet zomaar. Holiday on Ice bestaat 60 jaar en dat wordt gevierd met deze show: Celebration, een woord dat je ook regelmatig terughoort in de muziek die is uitgekozen. Feesten is van alle tijden en alle culturen en dat zie je tijdens deze show. Je wordt meegevoerd naar Wenen voor het debutantenbal, naar Rio de Janeiro voor het Carnaval, naar de roemruchte New Yorkse Studio 24 waar de disco losbarst en naar Venetië voor een Bal Masqué. En dat allemaal in rap tempo, zodat je je niet verveelt.

Hoewel… Echt vernieuwend is de show niet. Vorig jaar werd nog een nieuwe draai aan het ijsspektakel gegeven met ‘In concert’, waarbij ook muzikanten op het ijs stonden. Maar nu zijn ze toch weer back to the roots gegaan. Weliswaar met de tijd mee, maar nog steeds supergelikt en met slechts een paar verrassingen. Of is dat wat het publiek wil? Want uiteindelijk kan je natuurlijk ook zo’n ijsshow weer niet voorstellen zonder het ritueel waarbij aan het eind alle dansers schouder aan schouder op een rij rondjes draaien. Waarbij het altijd weer de vraag is of de laatste dansers het redden om op tijd zich aan te kunnen sluiten bij de draaiende rij. Die act mag in ieder geval altijd op een groot applaus rekenen.

Salto Mortale

Naast kunstschaatstrucjes en mooie solo’s is er dit jaar ook weer ruimte voor acrobatiek. Eigenlijk iets wat meer past in het circus, maar dat terzijde. Het Italiaanse acrobatenduo Enrico en Roberto Medini weet in ieder geval hoe ze het publiek moeten entertainen. De twee maken de ene salto na de andere, met handen, zonder handen, op elkaar, naast elkaar; het is een lust om naar te kijken. Als het tijd is geworden voor de luchtacrobatiek, zakt de show wel een beetje in. IJsacrobatiek kan nog, maar een schaatser die aan een lap stof in de lucht hangt heeft weinig meer te maken met het ijs. Het is jammer dat die act nog steeds niet geschrapt is. Daarentegen doet de illusionist Paul Kieve het dan wel weer aardig. En zo wordt er uiteindelijk weer hard toegewerkt naar de grande finale, met vuurwerk uiteraard.

Holiday on Ice heeft dus alle ingrediënten in zich voor een vermakelijk avondje uit. Aan details als prachtige kostuums (gemaakt door onder andere Roberto Rosello), decors, licht en geluid is veel aandacht besteed. De schaatsers zijn stuk voor stuk toppers. En ijslegende Robin Cousins is er goed in geslaagd om een mooie choreografie te ontwikkelen. Tijdens de twee uur durende show kijk je je ogen uit, maar je hoeft, als je vaker dit soort shows hebt gezien, geen verrassingen te verwachten.