Theater / Voorstelling

Onderhuidse spanningen drijven boven

recensie: Het Zuidelijk Toneel - Gewürztraminer

.

~

Niets leidt af van het verbale geweld dat vanaf minuut een wordt afgevuurd. De mise en scène is krachtig in zijn eenvoud: een betonnen muur, twee stoelen en een bijzettafeltje. Alle aandacht is daardoor gevestigd op het gesprek tussen Constance Kruis en Heike Wisse.

Veel praten, weinig luisteren


Constance ontvangt haar ontredderde vriendin Heike bij haar thuis. Heike heeft het even gehad met haar vriend die “maar wat lui op de bank zit”. Veel meer toelichting op wat het probleem van Heike nu eigenlijk is, krijgt de kijker niet. Want Constance luistert niet naar haar, maar is voortdurend zelf aan het woord. “Je moet niet denken, je moet naar mij luisteren!” Kruis speelt haar rol met verve: de spanning, frustratie, en onzekerheid stralen van haar gezicht. Met deze goede acteerprestatie is eigenlijk ook meteen de grote kracht van Gewürztraminer benoemd. De wijze waarop ze haar medespelers overrompelt met haar scherp geformuleerde monologen is boeiend van het begin tot het eind.

Stront met je kerel?


~

Berkel is de vriend van Constance, en wordt overtuigend gespeeld door Dimme Treurniet. Berkel heeft wat trekken van het prototype man: nuchter, en een beetje lomp. (“Zo, stront met je kerel?”) Berkel moet het dan ook zwaar ontgelden, maar heeft wel de sympathie van het publiek dankzij zijn open houding en neiging om te zalven en te steunen. Maar als dan halverwege het stuk ook zijn geduld opraakt (“Je behandelt ons als apen!!”), gaat het pas echt knetteren. En Heike staat er ondertussen apathisch bij, als figurant bijna. Want uiteindelijk blijkt dat Constance en Berkel hun onderhuidse frustraties over hun eigen relatie uiten over de rug van Heike.

De gedragingen en het verbale geweld in het stuk zijn af en toe net wat over de top. Ook is de thematiek, en de manier waarop die wordt belicht, bepaald niet origineel. Maar het plezier is er voor de kijker niet minder om. Gewürztraminer is een korte maar krachtige ervaring. Osterop kiest niet voor een echte apotheose of een verrassend einde. Wel lijken Constance en Berkel wat nader tot elkaar te komen. En de onzekere Heike zal zwaar in zich zelf moeten investeren om haar relatie te redden. Als Gewürztraminer een Hollywood-film was, zou je volgend jaar deel twee verwachten. Perfecte cliffhanger!

Gewürztraminer van Het Zuidelijk Toneel is nog te zien tot en met 18 december 2008. Zie speellijst.