Theater / Voorstelling

Beweeglijke Blind Date

recensie: Fantasten - Fantasten

.

Een blind date is afwachten. Afwachten of het een fantastische avond wordt, of het een leuk restaurant is, maar het meest is het nog afwachten hoe de ander is. Want er bestaat altijd de kans dat degene die tegenover je zit de ware zal zijn, waar je de hele rest van je leven bij zult blijven.

Dat zal wel niet helemaal de reden zijn waarom het Theater Instituut Nederland de serie Nieuwe Theatermakers veranderd heeft in Blind Date, maar de naam dekt de lading wel beter. Een kennismaking met nieuw theatertalent in de hoop dat zij breder bekend raken bij het publiek. Voor hen is het per slot van rekening ook afwachten. Wie weet wat er van de avond zal komen?  De eerste Blind Date van het seizoen is de bewegingstheatervoorstelling Fantasten van Fantasten. Fantasten bestaat uit de jonge theatermakers Bart Rijnink en Marle Brouwer. Zij kwamen elkaar tegen op de Academie voor Toneel en Kleinkunst in Amsterdam, nadat beiden reeds een dansopleiding achter de rug hadden. De combinatie van toneel en dans werken ze in deze woordloze voorstelling helemaal uit. Het verhaal oogt simpel: een lege ruimte, een hoop hout, een man en een vrouw. Ze worden buren, rivalen, en uiteindelijk geliefden. Het hout gaat met de verschillende stadia in hun relatie mee: van ieder zijn eigen huisje naar het huisje voor ons samen.

Vliegend hout

~

Juist met deze simpele middelen weten de Fantasten in een uur een hele wereld op te roepen. Zonder het gebruik van woorden, dus feitelijk met hun lichaam, weten zij knap de verschillende stadia van een relatie uit te beelden. Hoe je elkaar vindt, hoe je naar elkaar toegroeit, zowel fysiek als mentaal, het vertrouwen in elkaar en dat het dan toch ergens mis kan gaan. Ergens gaat de een alleen verder, en vergeet, als het ware, de ander daarover in te lichten. Tot tweemaal toe wordt dat prachtig verbeeld door Bart Rijnink die helemaal opgaat in zijn dansje, nadat de spelers eerst zo mooi met zijn tweeën aan het dansen waren. Maar de avond brengt meer dan dans alleen. Die huisjes moeten natuurlijk gebouwd worden, hetgeen Rijnink en Brouwer alle ruimte geeft alle mogelijke andere facetten van bewegingstheater in te passen in deze voorstelling. Ze weten, over het algemeen, goed te timen: het hout vliegt letterlijk over het toneel heen. Het lijkt soms pure slapstick.

Fantasten is een originele voorstelling, op het oog simpel, maar met daaronder schuilt des te meer. Alleszins dus de moeite waard om eens een Blind Date aan te durven.

Fantasten door Fantasten is nog te zien tot en met 3 november 2007. Klik hier voor meer informatie en speellijst.