Theater

Absurde observaties van Amerikaanse stand-up comedian

recensie: Eugene Mirman - En garde, Society!

Een cd van een stand-up comedian zie je niet veel in de Nederlandse platenzaken. Eugene Mirman is hard op weg om een grote naam in comedyland te worden. Hij is regelmatig op de Amerikaanse TV te zien en trad ook op tijdens shows van bands als Yo La Tengo, Shins en Modest Mouse. Toch betwijfel ik of het schijfje van Eugene Mirman vaak over de toonbanken zal gaan.

Russian in New York

Eugene Mirman is een komiek, schrijver en filmmaker uit New York City. Als kind emigreerde hij uit Rusland naar Amerika. In Amerika is Mirman regelmatig bij talkshows op televisie te zien. Ook heeft hij zijn eigen wekelijkse show Invite Them Up. Deze won pas geleden een Nightlife Award. Zijn website is erg populair in binnen- en buitenland. Hierop staan bekende nummers waar de bezoeker uit kan kiezen. Mirman zingt ze dan als een virtuele kleuter voor je.

En Garde, Society!

~


De cd En Garde, Society! is live opgenomen in New York in oktober 2005. Dit is Eugene’s tweede solo-cd en heeft als extra een bonus DVD. Mirmans humor staat bol van grappige en absurde observaties uit het dagelijkse leven. De humor is ongeforceerd en losjes en gaat over dronkenschap, sex, homoseksualiteit, politiek (zij het erg voorzichtig), racisme, fastfood en het geloof. Allemaal onderwerpen die in Amerika aanzienlijk gevoeliger liggen dan hier. Soms zijn zijn observaties zo absurd en pijnlijk dat je er wel om moet lachen. Ze zijn uit het echte leven gegrepen en niet uit de duim van de verteller gezogen. Amerika is en blijft een raar land. Helaas verrast het grootste deel van de grappen niet echt.

Amerikaanse humor

Mirmans set bestaat uit grappen die een vrij lange aanloop hebben. Vaak heb je als luisteraar geen idee waar de grap heengaat en lijken ze uit de lucht te vallen. Er is niet echt sprake van een rode lijn. Dit komt wat rommelig over, maar stoort niet echt. Meestal (gelukkig niet bij elke grap, sommigen zijn wel degelijk raak) is de uiteindelijke clou van de grap jammer genoeg wel erg makkelijk en erg Amerikaans. Deze Amerikaanse humor staat lijnrecht tegenover de verrassende en scherpe Britse humor staat, het mag allemaal wat pittiger. Mirman staat in Amerika bekend om zijn complexe gewaagde humor, maar dat valt op deze cd tegen. Zijn grappen zijn gelukkig niet complete onzin of platte veilige humor als bij de zoveelste Amerikaanse sitcom. Mirman heeft wel degelijk meer inhoud dan dat, maar er zijn zoveel comedians in Amerika die dit veel beter kunnen, zoals Robert Schimmel en David Cross.

Subjectief

Comedy is erg subjectief en je moet echt van dit soort alternatieve Amerikaanse humor houden. Mirman brengt bizarre observaties uit het dagelijkse leven in de States zonder al teveel samenhang en met hier en daar een bijtende punchline. Voor de gulle schaterlach ben je aan het verkeerde adres, maar hier en daar valt er best wel te lachen. Nou ja, noem het grijnzen. Echt onderscheidend of opvallend is Eugene Mirman niet. Misschien moet je de man live zien om de grappen te ervaren en te kunnen waarderen?

Reageer op dit artikel