Theater / Voorstelling

Hoe ga je met alle verleidingen om?

recensie: DEGASTEN - I like you a lot

Theatergroep DEGASTEN heeft een nieuwe productie uit de grond gestampt, na het zeer goede Stuck In The Middle With You. En wat voor een: van begin tot eind valt en knalt iedereen op het podium, met nauwelijks rustmomenten. Dansen, springen, schreeuwen, stampen. De voorstelling met zeer getalenteerde spelers prikkelt alle zintuigen en is voor meerdere interpretaties vatbaar.

Jong zijn en altijd doorgaan, hoe doe je dat? Wanneer een meisje zich afvraagt of ze nou te weinig slaapt of teveel heeft gedronken, weet je wel hoe laat het is. Ze knuffelt de wc-pot te pas en te onpas. Het devies luidt dan ook ‘EAT, SLEEP, RAVE, REPEAT’, want het leven dient geleefd te worden. Het is al direct duidelijk dat we hier te maken met een vrolijke groep jongeren die 24 hour party people vormen, oftewel: ‘party like there’s no tomorrow’. Het is drinken, feesten, dansen, kotsen, drinken, feesten, dansen en weer kotsen, want #YOLO. Theatergroep DEGASTEN presenteert zich dan ook met zeer intensief fysiek theater, bij voorkeur groepsgewijs. Ongeveer vijftien jongens en meisjes gaan tot het uiterste, met bezwete lijven glijden ze en rennen ze langs elkaar. Op de beat van de muziek (meestal house) bewegen ze zich voort, van voor naar achter en van links naar rechts. Af en toe valt er iemand af, want het dansen tot de zon opkomt kan nog wel eens zijn tol eisen. Er is niemand die er naar omkijkt. Er is geen tijd voor jammeren en zielig doen.

Of is het de schijn die bedriegt? Verschuilt iedereen zich achter dat eeuwige lachen en achter de donkere zonnebrillen? Zit er geen enorme leegte achter dat constante feesten? Misschien wel, maar er is geen tijd om daar over na te denken. Er moet gedanst worden, er moet worden gefeest. Nee zeggen is geen optie. Wat is de prijs van zoveel lol en vrijheid? Dat antwoord wordt niet afgewacht. De energie in de groep is manisch, de muziek werkt opzwepend, tot er even op adem gekomen moet worden. Even zitten op een van de vele stoelen, even stoom afblazen, even terugtrekken achter de glazen wand, dan gaat het circus weer door. Ze jutten elkaar op. Het werkt aanstekelijk en dat maakt het ook zo gevaarlijk. Die constante spanning is voelbaar. Telkens denk je: geef jezelf nou rust, morgen weer een dag, maar het ritme is te goed, de timing van de spelers is nagenoeg perfect, de overgave totaal. In elke beweging zit de lol van het maken, er wordt met veel plezier gespeeld. Het is loodzwaar, maar de impact is er dan ook naar.

Hoewel er nauwelijks gesproken wordt, gaat er naast het entertainende aspect ook een sterk geëngageerde boodschap van de voorstelling uit. Jong zijn kan immers ook een keerzijde hebben. DEGASTEN barst van het talent en er wordt kort maar zeer krachtig gespeeld. I Like You a Lot is een absolute aanrader voor wie jong talent wil zien en de confrontatie met zichzelf aan durft te gaan.