Theater / Voorstelling

Met een bomgordel naar Disneyland Parijs

recensie: De Praktijk - Product

.

Appelerend aan de immens populaire chicklit dat sinds de komst van Bridget Jones de boekenwinkels en daarmee de halve westerse wereldbevolking veroverde, schreef Mark Ravenhill het korte theaterstuk Product. Een voorstelling waarin effectbejag het sleutelwoord is. Het lijkt cliché, maar de Hollywoodregels op laten sommen door een enthousiaste producent doet nog steeds zijn werk: dat Amerikaanse effectbejag in de filmwereld is te belachelijk voor woorden, volledig over-the-top en ronduit hilarisch. Zeker als je de romantische, gekwelde heldin koppelt aan een moslimterrorist.

Alweer toneel over de terreur van de angst, over de verstoorde verhouding tussen culturen? Jawel, maar de manier waarop Ravenhill dat onderwerp behandeld, is fantastisch. Product schiet zijn doel geenszins voorbij. Terwijl het spel van de acteurs en het filmverhaal dat uit de doeken wordt gedaan, ronduit geestig zijn, blijft de satirische ondertoon zeker niet onopgemerkt. En dat alles binnen een uur, uitstekend gespeeld door de jonge theatergroep De Praktijk.

Ziel en zaligheid

~


In Product probeert de filmproducent een bête filmsterretje (Klavertje Patijn) over te halen de rol in zijn nieuwste project aan te nemen. En wat voor project: “Ik heb op de vloer van mijn kantoor liggen huilen als een vrouw bij dit script”. Onze heldin ontmoet in het vliegtuig de donkere, mysterieuze man, gekleed in lange kledij en met een mes en bidkleed als bagage. De blonde vrouw heeft de nodige emotionele littekens van 9/11 en de vooroordelen zijn er dan ook in overvloed. Zij neemt hem in een onverklaarbare (en later passionele, zo blijkt) opwelling mee naar huis en belandt uiteindelijk via allerlei absurde ontwikkelingen met een bomgordel in Disneyland Parijs.

Sieger Sloot, die de rol van de producent afwisselend met Michiel de Jong speelt, legt zijn ziel en zaligheid in zijn spel, tot de zweetdruppels in het rond vliegen. Hij verandert langzaam van coole, innemende filmbaar naar een man die bijna extatisch vertelt over het verhaal vol seks, drama, special effect en spetterende actie (“Ken je Liz? Fantastische kleine lesbo, gaat al je stunts doen”). Puike voorstelling.

Product is nog tot en met 29 juni te zien. Klik hier voor meer informatie.